In Ubuntu 9.04 begon Canonical met zijn focus op cloud computing: niet alleen kon je een Ubuntu-server op Amazon EC2 draaien, Jaunty Jackalope kreeg ook een technology preview van de privé-cloud Eucalyptus. In Karmic Koala werd die laatste oplossing nog gestroomlijnd en kreeg ze de naam Ubuntu Enterprise Cloud.

Ondertussen hebben de Ubuntu-ontwikkelaars hun aandacht uitgebreid naar de desktop in de cloud. Dat was eerder al mogelijk: Eric Hammond publiceert al enkele jaren onofficiële images voor Ubuntu en Debian servers en desktops op alestic.com, en de desktopvarianten heeft hij uitgerust met een NX-server waardoor je over het netwerk toegang krijgt tot de desktop. Voor Lucid Lynx worden er echter ook officiële Amazon Machine Images van de Ubuntu-desktop uitgebracht waarmee dit mogelijk is: ze bevatten Google's NX-server Neatx.

Aan de slag

Op het moment van schrijven is Lucid Lynx nog niet uit, dus we zoeken in de AWS Management Console naar een recente daily image. Let erop dat je een desktop-image kiest en liefst de 32-bit versie, zodat je een EC2 instance van het type m1.small kunt draaien. Klik op Select bij je AMI, waarna je de availability zone, het instance type en het aantal instances kunt ingeven. Creëer daarna een nieuw sleutelpaar of kies hier het paar dat je normaal voor EC2 gebruikt. Op het einde van de configuratie wordt je instance gestart.

Uiteraard kun je dit proces ook op de commandline uitvoeren, zoals we in eerdere artikels over de Ubuntu-cloud hebben getoond. Welke manier je ook kiest, let op dat je ssh-toegang toestaat op poort 22 en dat je sleutelbestand enkel voor jou te lezen is.

Wanneer je instance eenmaal gestart is, log je er op in als gebruiker ubuntu met je sleutel:

ssh -i ec2-keypair.pem [email protected]

Maak nu op je Ubuntu-desktop in de cloud een nieuwe gebruiker aan en stel een wachtwoord in:

sudo adduser gebruiker

Op je lokale desktop installeer je nu een NX-client, zoals de gratis client van NoMachine, die voor Windows, Linux, Mac OS X en Solaris bestaat. Maak in de NoMachine-client een nieuwe configuratie aan voor je Ubuntu-desktop in de cloud: geef de publieke DNS-naam in als host, gebruik als poort 22 en stel als desktop GNOME in. Eventueel selecteer je nog de snelheid van je netwerk en de resolutie die je voor je remote desktop wil.

Log dan in met de gebruikersnaam en het wachtwoord die je zonet hebt aangemaakt, en als alles goed gaat krijg je nu een Ubuntu-desktop te zien die op Amazon EC2 draait. Het NX-protocol gebruikt compressie, waardoor het scherm vrij snel ververst wordt, zelfs al draaien de Ubuntu-desktops op servers van Amazon aan de andere kant van de wereld. Je moet natuurlijk geen games proberen te spelen, maar om bijvoorbeeld te surfen werkt dit verrassend goed. Vergeet overigens niet om je AMI instance uit te schakelen wanneer je het niet meer nodig hebt, want de teller draait door bij Amazon!

Toepassingen

Maar waarom zou het interessant zijn om een Linux-desktop op Amazon EC2 te draaien? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Allereerst is het zo mogelijk om van overal en vanuit elk besturingssysteem toegang te krijgen tot een Ubuntu-desktop. Je logt gewoon via een browser in op de AWS Management Console van Amazon, start een AMI met een Ubuntu-desktop en logt daarop in via een NX-client, die voor zowat alle besturingssystemen bestaan. NX laat ook toe om meerdere gebruikers tegelijk te laten inloggen en om sessies open te laten staan. Ubuntu One zorgt er tot slot voor dat je op deze desktop in de cloud altijd toegang hebt tot je gegevens.

Dit systeem is ook handig als je regelmatig nieuwe versies van Ubuntu wilt uittesten: je hoeft dan niet meer het hele iso-bestand te downloaden, maar start gewoon de bijbehorende AMI op EC2. Of als je een demo aan een klant wil tonen die zich elders bevindt, dan start je gewoon een Ubuntu-desktop op EC2 en deelt dezelfde desktopsessie met hem dankzij NX. Voor nog geen tien dollarcent per uur heb je zo een demo-omgeving die je met iedereen op internet kunt delen. Het is nog geen mooi afgewerkt product zoals icloud, maar biedt al heel wat mogelijkheden.

Bron: Techworld