Als je een nieuw product overweegt en je zoekt onafhankelijk advies, dan ga je gewoonlijk niet af op marketingverhalen. In plaats daarvan ga je op zoek naar een derde partij, zoals een analist, die je helpt door de hype heen te prikken en die je gewoon de feiten geeft. Gartner beweert van zichzelf dat het zo’n partij is, en als we hun mogen geloven is Windows 7 een “vrijwel onvermijdelijke” Windows release.

Bedenk vooral dat de analisten van Gartner dit soort uitspraken niet doen omdat ze zo gek zijn op Windows 7. Tenminste: nergens in hun epistel blijkt dat ze zich in hun mening hebben laten beïnvloeden. In plaats daarvan kijken ze simpelweg naar de huidige stand van zaken rond XP, naar de treurige geschiedenis van Vista, dat geen marktaandeel heeft weten te veroveren, naar de voordelen van Windows 7 als besturingssysteem, en naar het feit dat Microsoft de ondersteuning van oudere Windows besturingssystemen stopzet – waarbij de ondersteuning van XP natuurlijk een centrale rol speelt. Voor hen is de vraag niet óf je gaat overstappen op Windows 7, maar wanneer.

Gartner noemt vijf zaken waar ondernemingen even bij stil moeten staan voor ze de overstap naar Windows 7 wagen. Ik vat ze hier samen en voeg er mij eigen commentaar aan toe:

1. Plan zo dat je in 2013 van Windows XP af bent. Als je klamme handen krijgt bij het idee dat je in 2010 al op Windows 7 moet overstappen (wat ik in elk geval zeker zou aanraden), maak je dan geen zorgen: je hebt nog tot 2013. Maar Gartner raadt wel aan niet veel langer te wachten dan dat. Niet eens zozeer omdat XP dan niet meer ondersteund zou worden (dat OS wordt nog zeker tot april 2014 van beveiligingspatches voorzien), maar omdat software-leveranciers waarschijnlijk al lang voor die datum zullen stoppen met tests voor dat systeem. Om die reden raadt Gartner aan te proberen vóór 2013 je bedrijf XP-vrij te hebben.

2. Begin nu aan je migratieplanning. Afhankelijk van je bedrijfsgrootte kan je organisatie 6, 12 of zelfs 18 maanden nodig hebben om een volledige migratie naar Windows 7 door te voeren. Begin daarom vandaag al met plannen, anders wordt het straks weer een gekkenhuis om de deadline te halen.

3. Wacht niet op Windows 7 Service Pack 1. Het is inmiddels goed gebruik te wachten op de SP1-editie voordat je een besturingssysteem serieus neemt. Het is goed mogelijk dat Windows SP1 beschikbaar is tegen de tijd dat je van plan bent het OS daadwerkelijk in te voeren, maar dat moet je niet weerhouden nu al van start te gaan met de huidige versie. Vergeet niet dat Windows 7 in feite gewoon Vista SP3 is: we hebben het niet over grote veranderingen in de kernel. Het besturingssysteem is in de kern hetzelfde; daarom werken de toepassingen die onder Vista werkten ook onder Windows 7. Ik wil niet beweren dat ze gewoon een nieuwe naam op Vista hebben geplakt. Er zijn genoeg ingrijpende wijzigingen om een nieuwe naam te rechtvaardigen. Denk bijvoorbeeld aan AppLocker, BranchCache en DirectAccess, al werken die vaak beter in combinatie met Windows Server 2008 R2.

4. Denk niet dat je Windows 7 kunt overslaan. Misschien denk je: “XP doet het nog prima, het is stabiel en uitgekristalliseerd, en ik zie geen reden gebruikers om te scholen en dat hele upgrade-avontuur aan te gaan. Ik wacht wel tot Windows 8 uitkomt in 2012.” Volgens de analisten van Gartner is dat een grote vergissing. Ik vind de manier waarop ze dat uitleggen wel aardig: volgens de analisten is Windows 7 een gepolijste versie van de fundamenteel vernieuwde versie die Windows Vista was. Volgens hen zou je gepolijste versies nooit moeten overslaan. Mocht je daaraan twijfelen, dan wijzen ze fijntjes op de ervaringen van de mensen die probeerden over te stappen van Windows 2000 naar Vista door XP over te slaan.

5. Kijk goed naar je budget: migratiekosten lopen nogal uiteen. Volgens Gartner liggen de kosten van een migratie van XP naar Windows 7 tussen 1000 en de 2000 dollar per gebruiker, en tussen 350 en 500 dollar voor de overstap van Vista naar 7. Dat loopt dus nogal uiteen, en dat pleit ervoor om vroeg met testen te beginnen zodat je snel inzicht krijgt in de daadwerkelijke kosten. Mike Silver, Windows-analist voor Gartner, raadt ondernemingen aan eventuele nieuwe hardware aan te schaffen met Windows 7 voorgeïnstalleerd, en dat dan desnoods te ‘downgraden’ naar Windows XP, als je nog niet klaar bent voor de uitrol van Windows 7. Microsoft staat dat soort ‘downgrades’ nog zonder extra kosten toe tot 22 april 2011, of totdat het eerste Service Pack voor Windows 7 uitkomt (net wat eerst komt). Als je geen Software Assurance contract hebt of nieuwe pc’s met de Windows 7 licentie, dan kon de upgrade na dat moment wel eens extra geld gaan kosten: naar schatting zo’n 120 dollar per pc voor upgrade licenties. Ook dat is een goede reden om nu al zo te plannen dat dergelijke hardware-investeringen nog tijdig kunnen plaatsvinden. Overigens legt Silver het allemaal nog eens keurig uit in deze video:

Bron: Techworld