We wisten al dat kantoorartikelen soms van heel ander nut kunnen zijn dan de fabrikant (of de afdeling inkoop) had bedoeld. Vaste lezers herinneren zich de elastiekjes mitraileur vast nog wel. Maar wist je dat je ook een röntgenkanon tot je beschikking kan hebben? Het is wel een kleintje. En het ziet er uit als een rolletje plakband.

Als je een stukje plakband van een rolletje Scotch tape los trekt, dan zou je lichtflitsjes kunnen zien. Twee jaar geleden hebben wetenschappers ontdekt dat tijdens die lichtflitsjes ook röntgenstraling vrijkomt. Ze staan nu voor een raadsel. Want de energie die nodig is voor het opwekken van de röntgenstraling is veel groter dan de energie die ligt opgeslagen in de chemische binding tussen het plaksel en het plastic van de tape. Toch is de röntgenstraling zelfs zo sterk dat je het kan gebruiken om een röntgenafbeelding van je vinger te maken. Maar dan moet je de straling wel op de juiste wijze weten op te wekken.

Onder gewone kantooromstandigheden valt de röntgenstraling mee. De vrijkomende elektronen, verantwoordelijk voor de straling, botsen tegen de luchtdeeltjes in het kantoor op, waardoor de meeste energie verloren gaat voordat de elektronen de kans krijgen röntgendeeltjes te vormen. Maar als je het rolletje afrolt in een vacuüm, dan komt de straling wel degelijk vrij. Voor ons röntgenkanon moeten we dus nog even goed nadenken. Met welk kantoorartikel kunnen we een goed vacuüm maken?

Bron: Techworld