Een oud zeer van de Linux-kernel is dat de desktop log begint te reageren wanneer je een programma draait dat veel werk van je processor vergt of veel schijftoegang nodig heeft. X reageert dan bijvoorbeeld niet onmiddellijk op muisklikken of het switchen naar een andere virtuele terminal duurt veel te lang. Het afgelopen jaar is er wel heel wat werk gebeurd om de desktopervaring te verbeteren, maar geïnspireerd door een idee van Linus Torvalds schreef Mike Galbraith nu een patch van slechts 233 lijnen code die plots heel wat vooruitgang biedt.

De patch in de scheduler creëert automatisch taakgroepen per TTY voor gestarte programma's, en verdeelt de aanwezige processorkracht gelijkwaardig onder de groepen. Hierdoor kan een compilatie in een terminalvenster niet meer alle processorkracht naar zich toe trekken en daardoor je desktop-programma's verstoren. Uit tests van Galbraith blijkt dat de patch de maximum latency 10 keer verkleint en dat de gemiddelde latency van de desktop zelfs 60 keer lager ligt.

Vlottere video's en webpagina's

In een e-mail op de linux-kernel mailing list krijgt Galbraith complimenten van Torvalds omdat de patch een gigantische verbetering biedt terwijl het om niet veel code gaat. Toen Torvalds al zijn processorkernen volop aan het werk zette door de Linux-kernel te compileren met 64 parallelle make-jobs, kon hij nog zonder problemen e-mail lezen in zijn webbrowser en vlot scrollen door de webpagina's, iets wat tevoren problematisch was. Ook het laden van de webpagina's bleek sneller te gaan.

De website Phoronix heeft enkele video's die het dramatische verschil in responsiviteit tonen. Met Galbraiths patch kon Phoronix een 1080p Ogg-video vlot afspelen tijdens het compileren van de Linux-kernel in 64 parallelle jobs. De patch bleek volgens Phoronix niet alleen effectief op een krachtige Intel Core i7 970, maar ook op Intel Atom-netbooks.

De patch van Galbraith zal in Linux-kernel 2.6.38 verschijnen, waardoor de eerste mainstream distributies met de betere desktopresponsiviteit waarschijnlijk Ubuntu 11.04 en Fedora 15 zullen zijn. De feature is automatisch ingeschakeld als de kernel gecompileerd is met de optie CONFIG_SCHED_AUTOGROUP. Gebruikers kunnen de functie uitschakelen met de bootoptie noautogroup of ze on-the-fly aanpassen door 0 of 1 te schrijven naar /proc/sys/kernel/sched_autogroup_enabled.

Bron: Techworld