Het platform is samen met Intel ontwikkeld. HyperSpace draait bovenop de BIOS, onafhankelijk van andere besturingssystemen. Binnen de ‘mini-OS’ kunnen bepaalde applicaties direct gedraaid worden, bijvoorbeeld een WiFi client, email en andere ‘snelle’ programma’s. Het idee erachter is dat vooral laptopgebruikers niet eerst hoeven te wachten totdat Windows klaar is met laden voordat ze bij de applicaties kunnen. Vorige maand kondigde Phoenix al aan dat het een eigen HyperVisor (HyperCore) ging ontwikkelen, in samenwerking Invisible Things Lab van Joanna Rutkowska.

Anders dan VMWare en Parallels is HyperSpace gericht op de laptopconsument. “Computergebruik nu lijkt heel erg op reizen per vliegtuig", typeert Phoenix president Woody Hobbs de OS. “Het biedt geweldige mogelijkheden, maar met veiligheidsproblemen, vertragingen en systeemfouten." Omdat besturingssystemen als Windows steeds ingewikkelder worden, duurt het opstarten steeds langer, en dat is voor veel dingen onnodig. “Laatst moest ik vijf minuten wachten om op het vliegveld een WiFi verbinding te krijgen. Dat is belachelijk, en de meeste gebruikers zouden capituleren en overstappen op mobiel of PDA”, vertelt Hobbs in een interview met Wired.

Anti-virusprogramma’s kunnen draaien ook in HyperSpace, en het doel is volgens Phoenix om in de toekomst al dit soort applicaties buiten Windows om te draaien. Phoenix hoopt dat de eerste laptops met HyperSpace medio 2008 beschikbaar zijn. Bron: Techworld