Desktopvirtualisatie staat feitelijk gezien nog in de kinderschoenen, maar toch is de technologie erg aantrekkelijk voor organisaties die flexibeler en tegelijk kostenefficiënter willen werken. Microsoft VDI (virtual desktop infrastructure) belooft minder kosten per desktop, betere beveiliging- en managementopties en snelle werking van applicaties.

Microsoft heeft aangekondigd dat klanten van het Software Assurance-programma vanaf 1 juli geen aparte licenties hoeven te kopen om Windows via VDI te draaien.

Klanten die gebruikmaken van apparatuur die niet onder de voorwaarden van Software Assurance valt, zoals thin clients en computers in gebruik door leveranciers, kunnen kiezen voor een nieuwe licentie genaamd Windows VDA (virtual desktop access) voor 100 dollar per computer per jaar. Met deze licentie hebben klanten ook buiten het eigen netwerk toegang tot hun virtuele desktop. Dit kan handig zijn voor laptops die mee gaan op reis.

Volgens Olivier van Noort, productmanager bij Microsoft Nederland, is de genoemde prijs in dollars indicatief voor de uiteindelijke prijs in euro’s. "De prijs voor Windows VDA, VECD in een nieuw jasje, is indicatief. Binnen enkele weken worden de wereldwijde prijzen bekend." Van Noort wil daarbij aantekenen dat daadwerkelijke prijzen ook afhangen van bedrijfsgrootte, eventuele kortingen en licentievorm.

Alliantie MS-Citrix

Het meest in het oog springende aspect van de aankondigingen van Microsoft is de hechtere samenwerking met partner Citrix. De bedrijven bundelen elkaars virtualisatieproducten om marktleider VMware het vuur aan de schenen te leggen. Hoewel VMware wat betreft de servermarkt nog mijlenver voorop loopt, krijgt het bedrijf het vooral moeilijk met desktops. Dat voorspelt analist Chris Wolf van de Burton Group. “VMware lag voorop, maar Citrix en Microsoft lopen snel in. VMware moet alle zeilen bijzetten om koploper te blijven.”

Op zijn beurt kwam VMware onlangs met een nieuwe versie van ThinApp op de proppen. Hiermee wil het bedrijf applicatiemigratie naar een virtuele Windows 7-omgeving versoepelen. Volgens eerste tests gaat dit met versie 4.5 zelfs tot 40 procent sneller dan in de voorgaande editie.

Naast het samenvoegen van technologie (bijvoorbeeld RemoteFX en Citrix HDX), doen Microsoft en Citrix ook hun best om klanten aantrekkelijke aanbiedingen te doen. Zo loopt tot 31 december 2010 de campagne “VDI-Kick Start” waarbij klanten van Microsoft met CAL-licenties naar Microsoft Desktop Infrastructure Suite standard edition en Citrix XenDesktop VDI Edition kunnen migreren voor 28 dollar per desktop per jaar (max. 250 desktops). Dit scheelt ongeveer de helft in jaarlijkse licentiekosten.

Samenwerking richt pijlen direct op VMware

Het tweede aanbod van de alliantie Microsoft / Citrix is een directe aanval op VMware. De actie “Rescue for VMware VDI” laat klanten met VMware View-licenties en Microsoft Software Assurance gratis switch. In ruil voor de overstap naar Microsoft krijgen VMware View-klanten een jaar gratis maximaal 500 XenDesktop VDI en Microsoft VDI Standard Suite-licenties. Net als “VDI Kick Start” is ook “Rescue for VMware VDI” tot eind dit jaar beschikbaar.

“De actie is gericht op klanten die misschien wel goede ervaring hebben met servers van VMware, maar op het gebied van desktops slechte gebruikservaring en problemen met schaalbaarheid en ROI ervaren”, aldus marketingdirecteur Wes Wasson van Citrix.

Chris Wolf vindt dat VMware reden heeft zich zorgen te gaan maken. “Als ze dit niet doen, gaat er bij hen echt iets verkeerd.”

Bron: Techworld