Microsoft is van plan om Office 2010 komende zomer op de markt te brengen. Op dit moment hangt de kantoorsuite nog in de tweede b├Ętaversie. Maar nu al wordt gewaarschuwd dat een eventuele migratie helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt.

Zo zal Office 2010 naast de gebruikelijke interfaceveranderingen de eerste zijn die zowel in 32-bits als in 64-bits zal verschijnen. Je kunt het al aan je water voelen, daar zit al het eerste probleem met een eventuele migratie. Zo zullen bijvoorbeeld ActiveX-controls en DLL's die zijn geschreven in een 32-bits Officevariant niet werken onder 64-bits Office, zo haalt blogger Mary-Jo Foley uit een recent Forresterrapport. Nieuwe functies als Groove en Outlook Social Connector zijn van de grond af opgebouwd, dus zal de integratie niet naadloos zijn, zo voorspellen de onderzoekers.

Van 2003 naar 2007

Maar The Register doet er nog een schepje bovenop. Een rondgang van de website leert dat bedrijven die nu beginnen met een migratie naar van Office 2003 naar Office 2007 voor flinke problemen staan, ondanks het feit dat die laatste suite al drie jaar beschikbaar is. Een van de redenen voor bedrijven om een migratie uit te stellen, is wachten op patches die compatibiliteitsproblemen verhelpen. Die zijn uitgebleven, waardoor het nog steeds gebeurt dat bijvoorbeeld de nieuwere Exchange niet overweg kan met oudere, kritieke installaties van Outlook.

Een ander voorbeeld zijn de VBA macro's. Oude macro's werken niet op Office 2007, en hetzelfde dreigt te gebeuren met Office 2010. Dat leidt tot frustraties bij de zakelijke gebruikers die de macro's hebben geschreven, en dat wordt afgewenteld op de beheerder, zo schrijft The Register. De website noemt een voorbeeld van een bedrijf dat al zijn 75 macro's heeft moeten herschrijven voor zijn 400 gebruikers.

Natuurlijk heeft Microsoft meerdere documenten uitgegeven die beheerders moeten helpen met de migratie van 2003 naar 2007. Zo is er deze gids op Technet. Ook voor 2010 is de grootmacht al met documentatie begonnen, bijvoorbeeld met dit document over applicatiecompatibiliteit.

Bron: Techworld