De LGPL is belangrijk, omdat deze licentie bedrijven in staat stelt om bedrijfseigen applicaties te bouwen op Qt, zonder dat ze er voor moeten betalen. Voorheen moesten ze daarvoor een commerciële licentie aanschaffen. Die commerciële licentie is trouwens nog steeds beschikbaar, voor bedrijven die open source helemaal niet vertrouwen. Om de keuzemogelijkheid helemaal compleet te maken kun je Qt ook nog krijgen als GPL-software.

Al in januari werd bekend dat Nokia de nieuwe versie van het cross-platform framework voor de ontwikkeling voor user interfaces en applicaties onder de LGPL zou uitbrengen. Die nieuwe versie is er nu dus. Maar de licentie is niet de enige verbetering. De nieuwe Qt geeft een ‘significante’ prestatieverbetering, betere integratie met de WebKit rendering engine en een port naar het Cocoa framework van Apple, waar het voorheen alleen het Carbon framework ondersteunde.

Er komt ook een IDE mee, Qt Creator 1.0, die ook onder de LGPL valt. Deze IDE is speciaal ontworpen voor cross-platform ontwikkeling en heeft onder andere een C++ editor, context-aware hulp, een visuele debugger, source code management. Qt Creator wordt dit jaar ook nog uitgebracht voor embedded platformen.

Tot slot heeft Qt Software nog aangekondigd dat het in de komende weken een Qt Contribution Website gaat opzetten, om ontwikkelaars de kans te geven een kijkje te nemen in de Qt code repository en om code bij te dragen.

De ontwikkeling aan Qt Extended zal worden stopgezet, maar belangrijke features worden wel gemigreerd naar het Qt framework. De laatste versie van Qt Extended, 4.4.3 komt morgen uit en wordt nog een jaar onderhouden.

Bron: Techworld