Niet alle Linux rescue-cd's ondersteunen ZFS, het bestandssysteem van OpenSolaris. Parted Magic kan dit wel, maar dan via FUSE, waardoor de performance tegenvalt. Een betere oplossing is dan MilaX, een minimale afgeleide distributie van OpenSolaris die volledig van cd of usb-stick draait. Doordat het alle basisfunctionaliteiten van zijn moederdistributie bevat, kun je het goed gebruiken als rescue-cd, bijvoorbeeld om opstart- of schijfproblemen op te lossen.

MilaX is beschikbaar voor zowel x86 als SPARC. De nieuwste versie is MilaX 0.4 (voorlopig alleen x86), gebaseerd op OpenSolaris build 114. Deze vereist 256 Mbyte RAM voor de grafische desktop of 128 Mbyte RAM voor enkel de console. De grafische interface gebruikt Fvwm als window manager en Conky als systeemmonitor op het bureaublad.

Voor de die-hards is er ook de mogelijkheid om MilaX op harde schijf te installeren. De verschillende mogelijkheden voor installatie zijn te vinden op Suns BigAdmin wiki. In dat geval kun je ook extra software installeren. Verder kun je MilaX ook als een failsafe image voor een Solaris-installatie inzetten.

Bron: Techworld