De kernel gebaseerde techniek KVM is vanaf deze versie een integraal onderdeel van RHEL. Versie 5.4 kan verder overweg met de Intel technologie VT-d en het heeft voor PCI-SIG gestandaardiseerde SR-IOV (Single Root I/O virtualisatie) wat ervoor zorgt dat verschillende virtuele machines direct I/O apparaten kunnen delen op een Xeon 5500.

Het besturingssysteem is niet alleen geoptimaliseerd voor de Xeon 5500 (Nehalem) maar ook voor het AMD Istanbul platform. Verder is sinds de betaversie van twee maanden geleden de I/O doorvoer verbeterd en het heeft nu het Filesystem in User Space (FUSE), ondersteunt het XFS bestandssysteem. Er zijn verschillende driver updates en nieuwe tools te vinden in deze release. De details daarover zijn te vinden in de release notes.

De nieuwe versie is direct beschikbaar voor klanten die een abonnement hebben. Die klanten krijgen de upgrade automatisch aangeboden.

Naast RHEL heeft Red Hat op hun gebruikersconferentie een set management tools vrijgegeven op basis van het open source project Spacewalk. In de Red Hat versie heet het Satellite 5.3 en de bundel geeft gebruikers de mogelijkheid om updates te downloaden, te configureren en te monitoren voor zowel virtuele als fysieke RHEL servers.

Flexibiliteit of Larry Ellison

Maar er was niet alleen softwarenieuws. In zijn keynote haalde CEO Jim Whithurst hard uit naar Oracle. “Wilt u zich inkopen in de visie van Larry Ellison op hoe uw IT infrastructuur er uit moet zien en welke functionaliteit u aan uw klanten moet geven, of zou u moeten luisteren naar uw klanten en flexibel zijn”, vroeg Whithurst aan zijn publiek. Daarbij moet natuurlijk aangetekend worden dat Red Hat en Oracle in een stevige concurrentiestrijd zijn gewikkeld, waarbij Oracle ondersteuning biedt voor RHEL, en zo klanten van Red Hat binnenhaalt.

Een paar jaar geleden heeft Red Hat de open source Java middleware vendor JBoss ingelijfd, en Whitehurst vertelde zijn publiek dat hem vaak gevraagd werd waarom ze niet ook Java framework vendor SpringSource hebben overgenomen. “Nou”, zo antwoordde hij op zijn eigen vraag, “we willen niet voorschrijven welk framework of welke taal u gebruikt bij het bouwen van uw functionaliteit. We willen voor alle frameworks en talen bouwen.”

Bron: Techworld