Het idee van een dvd-collectie lijkt vandaag de dag archaïsch, daar bijna alles te streamen is. Maar de meesten van ons hebben een grote bibliotheek opgebouwd de laatste jaren. Dvd's slijten ook, dus het is een goed idee om een back-up te hebben, het liefst digitaal op bijvoorbeeld een NAS-kast of mediaserver zodat je ze op je tablet of smartphone kunt bekijken.

Gebrekkige tools

Vandaar dat het zelfs vandaag de dag nog steeds goed is dat we goede rippersoftware hebben, om een kopie op te slaan. De mediatools die zijn ingebouwd in Windows 10 en macOS hebben geen dvd-ripfunctionaliteit. Er zijn gratis tools om dit gemis op te vangen, maar ze zijn niet allemaal even goed. De meeste zijn namelijk traag of gebruiksonvriendelijk.

Erger nog, de meeste software duwt gebruikers door tig stappen met een wizard, terwijl ze eigenlijk alleen maar even iets willen rippen. En veel programma's kunnen niets doen aan copyrightbeschermende mechanismes (DRM) die voorkomen dat zelfs rechtmatige eigenaars hun gekochte content niet kunnen kopiëren.

Goed alternatief

We zijn gecharmeerd van de software WinX DVD Ripper (of Mac DVD Ripper), omdat het geen van deze bezwaren heeft. Het is ten eerste heel gemakkelijk in het gebruik: je stopt een schijf in de pc/laptop en bent in enkele klikken aan het rippen. Je kunt de bestanden zelfs direct converteren naar formaten als MP4/H.264 om ze af te spelen op een smartphone of tablet.

Hierna: Nieuwerwetse hardware-ondersteuning en het omzeilen van copyrightbescherming.

De beste resultaten haal je niet met de gratis versie - waar je bijvoorbeeld niet de DRM van Disney mee kan omzeilen - maar met WinX DVD Ripper Platinum. Een licentie daarvoor kost je - op het moment van schrijven i.v.m. een tijdelijke kortingsdeal - eenmalig zo'n 25 euro. Die is erg snel door ondersteuning van Intels Quick Sync Video-technologie die is toegevoegd aan recente Core-processoren en van NVIDIA GPU's.

Daarbij kan de software de kracht van quad-, hexa- of octocore processoren benutten, plus HyperThreading, zodat je dvd's op hoge snelheid kunt hercoderen naar een ander formaat. Ook het rippen is hierdoor snel: een volledige speelfilm op dvd-kwaliteit is in enkele minuten geript. Dat is een groot voordeel als je je hele bibliotheek wilt kopiëren naar harde schijven.

Maar het beste is dat WinX DVD Ripper Platinum geen foutmeldingen oplevert bij copyrightbeschermende technologieën. De meeste rippers hebben hier moeite mee, net als met schijven die krassen hebben of op andere manieren niet af te spelen zijn in diverse programma's. De software kan bijna elke dvd aan.

Op de laatste pagina: Een simpele gebruikersgids en enkele extra features die de software heeft.

Het gebruik van het programma is in de basis simpel genoeg:

  1. Installeer het programma en plaats in dvd in je computer.
  2. Klik op de knop 'DVD Disc' linksboven en selecteer je dvd-station.
  3. Kies het bestandsformaat in 'Output Profile'.
  4. Optioneel: selecteer de brongegevens die je wilt hebben (niet vereist voor het proces), zoals ondertitels. De hoofdfilm wordt automatisch gepakt.
  5. Optioneel: als laatste kun je eventueel aan de rechterkant hardwareversnelling kiezen.

Klik op 'Run' en de tool gaat aan de slag met de dvd en maakt er een bestand van die je nog jaren kunt gebruiken. De software heeft nog veel meet features die je kunt gebruiken, maar je hoeft ze niet allemaal te doorlopen om ermee aan de slag te gaan. Dat vinden we het mooie aan het programma: het kan heel makkelijk zijn, maar voor mensen die meer opties willen doorlopen, is die mogelijkheid er ook.

Andere opties zijn bijvoorbeeld om zwarte balken weg te snijden van andere formaten of om ongewenste content te knippen - bijvoorbeeld de aftiteling, mocht die in de weg zitten. Je kunt afleveringen van een serie verwerken in één langer videobestand en los gedownloade ondertitels toevoegen zonder de hele reutemeteut in te voegen in een dedicated video-editor.