Robocopy is een utility voor het kopiëren van mappen. Het kan deze overzetten met behoud van alle NTFS-attributen en eigenschappen en kan daarbij een eerder afgebroken taak herstarten wanneer deze door een technische fout onderbroken werd. Robocopy is zo goed, dat het inmiddels is gepromoveerd van de Windows Server Resourcekit naar een bestaan als geheim wapen op de DOS-prompt van Windows Vista, 7 en Server 2008.

Toch kent Robocopy nadelen. Het is gevaarlijk om te zeggen, maar het is een programma dat leeft op de DOS-prompt waar met allerhande slashes en letters extra opties aan de basisfunctionaliteit meegegeven worden. Maar ook daarnaast zijn er beperkingen, zoals dat het maar één actie tegelijk uitvoert en dat het problemen heeft met het kopiëren van slechts een selectie van alle mappen en bestanden.

RichCopy

Parallel aan Robocopy ontwikkelde Microsoft-medewerker Ken Tamaru al enkele jaren aan een echt programma voor intelligent kopieren. Was het aanvankelijk alleen binnen Microsoft beschikbaar, nu ook daarbuiten.

RichCopy is grafisch en multi-threaded. Dit laatste maakt dat het bij het kopieren de mogelijkheid van moderne cpu’s gebruikt om taken parallel uit te voeren. Het kopieren gaat hierdoor sneller. Maar ook naast deze ingebakken features zijn er talloze extra’s die RichCopy interessant maken. Zo kan er op bestanden gefilterd worden, zijn er vinkjes te zetten bij het mee kopieren of juist veranderen van attributen en kan de cachegrootte worden aangepast.

Bovendien kan, om herhalende kopieeracties te vergemakkelijken, het geheel van Source, Destination en opties als bestand worden opgeslagen en later door simpelweg het bestand te openen worden geladen.

RichCopy is echt een betere variant van RoboCopy. Het programma wordt officieel niet door Microsoft ondersteund maar dat mag geen beletsel zijn om het te gebruiken. Daarvoor levert bestanden kopieren tussen servers of over het netwerk met RichCopy voor een beheerder al zoveel tijdwinst op, dat hij dat risico vast wel kan overzien. RichCopy is hier te downloaden en werkt ook prima op 64-bit systemen.

Bron: Techworld