Voor wie een Windows-netwerk heeft, is het gemakkelijk om bestanden te delen met iedereen: deel gewoon netwerkshares op de Windows-computer, en zowat elk besturingssysteem heeft wel een Samba-client. Mainstream Linux-distributies zoals Ubuntu en openSUSE installeren automatisch al die client, zodat u onder Linux niets speciaals meer moet doen om bij uw Windows-bestanden te komen.

Andersom is iets lastiger. Als u bijvoorbeeld een overwegend Linux/UNIX-netwerk hebt met één Windows-computer, hoe deelt u dan bestanden op die Linux-computers met de Windows-computer? Op elke Linux-computer een Samba-server installeren is dan nogal overkill.

Dokan SSHFS zorgt hier voor de oplossing: je hebt waarschijnlijk toch op elke Linux-computer al een OpenSSH-server draaien, dus in plaats van nog extra services op die computers te installeren, kun je beter ervoor zorgen dat Windows met OpenSSH kan praten. Met Dokan SSHFS kun je onder Windows een bestandssysteem van een Linux-computer lokaal aankoppelen via ssh. Bestanden uploaden en downloaden kan dan heel eenvoudig via Windows Explorer, evenals het openen van deze bestanden in elk programma.

Bekijk de README voor details over de installatie. Dat gaat nog niet zo vlot: u moet eerst Microsoft Visual C++ 2005 SP1 Redistributable Package en versie 0.6.0 van de Dokan library installeren, daarna versie 0.2.0.1226 van Dokan SSHFS installeren en tot slot de bestanden DokanNet.dll en DokanSSHFS.exe overschrijven met de gelijknamige bestanden van versie 0.6.0 van Dokan SSHFS.

Hierna doet het programma echter wat het belooft: start DokanSSHFS en vul de hostnaam en gebruikersnaam in van de ssh-server. U hebt de keuze uit aanmelden met een wachtwoord of sleutelbestand. Tot slot kiest u het pad dat u wil aankoppelen en op welke virtuele schijf. Veel gebruikte servers kunt u ook opslaan waardoor u de configuratie maar uit een lijst te kiezen heeft.