McAfee zegt een groeiend aantal gevallen te zien, waarbij mobiele devices op een bedrijfscomputer worden aangesloten en geïnfecteerd zijn met kwaadaardige software. Gebruikers hebben vaak niets door, omdat de programmatuur niet zichtbaar is. “Op het moment van aansluiten verspreidt de malware zich door het netwerk”, zegt Jan Volzke, mobiel expert van McAfee, die de markt wil waarschuwen. “Ook komt het voor dat een geïnfecteerde computer telefoons beschadigd.”

Volzke benadrukt dat via telefoons, usb-sticks, iPods of andere apparaten data eenvoudig een bedrijf uit kan gaan. Mobiele telefoons zijn een verhoogd risico, omdat de programmatuur vaak niet goed onderhouden wordt en er inmiddels wel veel meer malware verschijnt en de apparaten juist gemaakt zijn om online te zijn. “De meeste bedrijven hebben geen helder beleid op het gebied van dit soort apparaten”, weet hij. “Zelfs als er wel regels zijn dan moet je bedenken dat niet alle telefoons te beschermen zijn. Sommigen hebben een gesloten architectuur en daar kun je ook geen beschermende software tegen de bedreigingen installeren.”

Hij adviseert dan ook bedrijven gelaagde beveiliging aan te brengen. “Dus niet alleen op het netwerk en de computer, maar ook gericht op inhoud door bijvoorbeeld op content.” Dat laatste is volgens hem ook het lastigst. “Wie controleert nou of een ringtone echt een ringtone is?”

Dat niet alle toestellen afdoende te beveiligen zijn met aanvullende software weet Volzke maar al te goed. Hij gebruikt zelf een Sony KA-10 en die is onbeveiligd. “Die sluit ik nooit aan op onze bedrijfscomputes”, zegt hij resoluut. Schoorvoetend erkent hij vervolgens wel dat zijn BlackBerry wel voor zijn bedrijf bestemd is. “Die is dus niet te beveiligen, omdat RIM een gesloten architectuur heeft.”

Bron: Techworld