Clonezilla is een Linux-distributie, maar herkent de meeste gangbare bestandssystemen die je in een bedrijfsomgeving tegenkomt: naast de Linux-bestandssystemen Ext2, Ext3 en Reiserfs zijn dat ook het IRIX-bestandssysteem XFS en het AIX-bestandssysteem JFS, de Windows-bestandssystemen FAT en NTFS en het Mac OS X-bestandssysteem HFS+. Ook voor een multiboot-installatie draait Clonezilla zijn hand niet om: alle partities worden één voor één herkend. De images kunnen ook op heel wat manieren weggeschreven worden: dat kan lokaal naar een harde schijf of usb-stick, maar ook over het netwerk via SSH, Samba of NFS.

Je kunt Clonezilla gebruiken om backups van al je pc's te nemen, maar dan moet je wel al je pc's booten van een Clonezilla live-cd (op cd-rom of USB-stick) en de locatie kiezen die je wil kopiëren, evenals de locatie waar de backup moet komen te staan. Clonezilla biedt een aantal handige opties: zo kunnen de images gecomprimeerd worden om minder plaats in te nemen, en kan Clonezilla de computer automatisch uitschakelen wanneer de backup is voltooid.

Nog handiger in een bedrijfsomgeving is de mogelijkheid om met Clonezilla identieke systemen aan te maken op basis van één schijfimage. Hiervoor gebruik je de Clonezilla Server Edition, die de schijfimage via multicast aan verschillende clients aanbiedt. De clients moeten hiervoor PXE en Wake-on-LAN ingeschakeld hebben. Zo heb je in een wip een heel computerpark (opnieuw) geïnstalleerd.

Bron: Techworld