Om te voldoen aan Amerikaanse exportwetten sloot Sourceforge eind vorige maand een aantal ‘schurkenstaten’ af van downloads. Toen al stelde Lee Schlesinger dat dit indruiste tegen de principes van open source en het bedrijf zelf, maar dat ze gedwongen waren om aan de wet te voldoen.

Vanuit de gemeenschap werd verontwaardigd gereageerd, omdat open source software voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Bovendien staan er lang niet alleen Amerikaanse projecten op Sourceforge.

Export control

Nu heeft Sourceforge een manier gevonden om het probleem te omzeilen. De verantwoordelijkheid wordt in handen gelegd van de projectleiders. Er is een sectie ‘export control’ toegevoegd aan het projectbeheer, schrijft Lee Schlesinger in een nieuwe blogpost. Standaard staat die streng ingesteld, maar dat kunnen projectleiders veranderen.

“Als je vindt dat jouw project niet onder de exportwetten valt, dan kun je het andere vakje aanvinken en up Update klikken. Daarna kunnen alle gebruikers je projectbestanden weer downloaden, precies zoals voor de veranderingen van vorige maan”, schrijft hij.

Bron: Techworld