De Service Pack is sinds gisteravond beschikbaar, na een korte b├Ętaperiode. De release notes zijn afgelopen maandag al gepubliceerd op Technet.

Belangrijke verbeteringen zitten in replicatie en de e-mail-reparatiefunctie. De verbeterde replicatie moet de gegevens veilig houden van eventuele crashende servers en andere problemen waar Exchange tegenaan kan lopen. De kans op gegevensverlies moet daarmee flink naar beneden worden gebracht.

Verder heeft Microsoft een online e-mail-repareerfunctie in Exchange 2010 aangebracht. Bij een eventuele crash moet deze in staat zijn om de mailbox terug te halen. Beheerders kunnen de New-MailboxRepairRequest-cmdlet gebruiken om mailboxen te repareren. Ook de opslaglimieten zijn opgerekt.

Tijdens installatie is het mogelijk om Windows-rollen en functies te kiezen, per Exchange 2010 SP1 Serverrol. Voorheen moesten de rollen per serverrol handmatig worden ingesteld. De serverrollen zelf zijn ook aangepast, en wel op de gebieden van Clienttoegang en Unified Messaging.

Verder heeft Exchange 2010 eindelijk directe ondersteuning voor multi-tenancy, waarmee een enkele Exchange Server-installatie meerdere gebruikers kan bedienen. Exchange kan zo worden gebracht als een clouddienst door bijvoorbeeld hostingdiensten. Voorheen waren ze daarvoor aangewezen op losse componenten die ook nog eens alleen geschikt waren voor Exchange 2007. Bron: Techworld