Apple-baas Steve Jobs maakte woensdagavond na 19:00 uur (Nederlandse tijd) een einde aan een jarenlange stroom van geruchten over Apple's tablet. Het dunne touchscreen-apparaat heet de iPad. De tablet is volgens Jobs een mobiel apparaat tussen laptop en smartphone in.

De Apple-baas noemt mini-laptops "in niets beter" dan laptops of telefoons. De iPad moet de netbooks van Apple's computerconcurrenten wegvagen. "Mini-laptops hebben geen bestaansrecht."

Eigen chip

Het apparaat heeft een 9,7 inch multitouchscreen en een door Apple zelf ontworpen processor met een kloksnelheid van 1GHz. De iPad is 1,2 cm dik en weegt 0,7 kilogram. Apple verkoopt het apparaat in versies met 16, 32, 64 GB opslagcapaciteit.

De iPad beschikt ook over WiFi (n-variant) en sommige modellen hebben 3G-ondersteuning. Verder heeft het apparaat aan boord: Bluetooth 2.1 met EDR, een ingebouwde speaker, microfoon, accelerometer en een digitaal kompas. De iPad haalt een werktijd van 10 uur op één acculading. De standby-tijd bedraagt een maand. De iPad heeft geen camera.

Prijzen en 3G

In de VS kost de goedkoopste versie, met 16 GB en alleen WiFi, 500 dollar. De 32 GB- en 64 GB-edities zonder 3G kosten respectievelijk 600 en 700 dollar. Deze drie modellen zijn over 60 dagen te koop, zo maakte Jobs bekend. De drie modellen met 3G aan boord kosten 630, 730 en 830 dollar en verschijnen over 90 dagen. Informatie over de beschikbaarheid buiten de VS maakt Apple pas in juni bekend.

Apple gaat samen met AT&T in de VS mobiele internetabonnementen verkopen in combinatie met de iPad voor 15 dollar per maand (250 MB maximaal) of 30 doller per maand (onbeperkt). Gebruik van Wifi-hotspots van AT&T is gratis.

Zowel iPhone- als iPad-apps

De applicaties die Jobs toonde, zagen er meer uit als Mac-programma's dan als iPhone-apps. De iPad heeft eigen versie van iTunes en iPhoto. Ook kan het apparaat zijn plaats bepalen. Het nieuwe apparaat kan overweg met de 140.000 apps die er al zijn voor de iPhone en iPod Touch. In de App Store zijn deze inmiddels meer dan 3 miljard keer gedownload.

Bestaande iPhone-apps worden uitvergroot op de iPad. Ontwikkelaars kunnen nu echter ook grotere versies speciaal voor de iPad maken. Apple zal deze speciale apps met een eigen markering aanduiden in de App Store. Het bedrijf heeft hiervoor een nieuwe userinterface ontworpen. Daarvoor is woensdagavond direct een software-ontwikkelpakket (SDK) uitgebracht.

E-books

Steve Jobs kondigde tegelijk een nieuwe Apple-applicatie voor e-books aan, iBooks. Via de nieuwe iBook Store kunnen gebruikers direct digitale boeken kopen en downloaden op hun iPad. Apple werkt hiervoor samen met vijf grote Amerikaanse uitgevers, waaronder HarperCollins en Penguin.

Krantenuitgevers zien ook brood in Apple's tablet. De New York Times heeft een van de eerste iPad-applicaties gemaakt. De iPhone-app van de krant is al drie miljoen keer gedownload en de verwachtingen voor de iPad-app zijn hooggespannen. Volgens Martin Nisenholtz van de New York Times komt de iPad dicht in de buurt van het lezen van een papieren krant. Het apparaat doet daar nog een schepje bovenop: gebruikers kunnen onder meer de lettergrootte aanpassen en inzoomen. Ook voegt de krant filmpjes toe aan de artikelen.

iWorks

Ook het kantoorpakket iWork komt beschikbaar in een versie voor de iPad. Er zijn programma's voor presentaties (KeyNote), tekstverwerking (Pages) en spreadsheets. De apps kosten 10 dollar los en 30 dollar voor het hele pakket. Net als een iPhone kan de iPad via iTunes muziek, video's, foto's, tv-programma's, contacten, agenda-items, bookmarks en applicaties synchroniseren met de desktops.

In de de spotlight tijdens de iPad-presentatie stond ook Steve Sprang, de ontwikkelaar van de app Brushes, waarmee iPad-gebruikers kunnen tekenen. De aankondiging van Apple bevatte een kleurrijke verwijzing naar deze applicatie. Brushes werkt ook met pop-up menu's, waardoor de iPad-app overkomt als een gewoon desktopprogramma.

Voor op de bank

Websites bezoeken met de iPad voelt volgens Jobs 'intiemer dan met een iPhone'. "Dit is de beste browse-ervaring die je ooit hebt gehad", aldus de topman. De iPad heeft onder meer een webbrowser, iTunes, applicaties voor e-mail, agenda, foto's en YouTube, inclusief de HD-variant van die videosite. Het apparaat heeft een accelerometer zodat het scherm automatisch meedraait als de gebruiker het kantelt.

Het virtuele toetsenbord op het grote touchscreen ziet er hetzelfde uit als op de iPhone, alleen dan groter. "Het typt heerlijk", vindt Jobs. Typen gaat met de vingers, zoals op een normaal toetsenbord, zo toonde hij. De Apple-baas zat gedurende zijn presentatie geruime tijd op de bank met de nieuwe tablet op zijn schoot.

Hype

De hype rond het nieuwe Apple-apparaat bereikte afgelopen weken ongekende hoogte. Al maanden gingen er berichten over de komst van de tablet. Als mogelijke namen werden ook iSlate en iTablet genoemd.

Enkele andere elektronicamerken hebben onlangs ook hun nieuwste internettablets getoond. Zo werkt HP aan zijn 'Slate', die op Windows 7 draait, en komt Dell met een Android-tablet. Andere grote fabrikanten, zoals Acer, gaven recent toe hun plannen op tabletgebied te laten bepalen door de bekendmaking van Apple.

250 miljoen iPods

Van de iPod verkocht het bedrijf al meer dan 250 miljoen stuks, maakte Jobs woensdagavond bekend. De iPhone ging 43 miljoen keer over de toonbank. In het laatste kwartaal van 2009 verkocht Apple al 8,7 miljoen iPhones, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bron: Techworld