Nadat Steve Jobs vorige week tegen Flash tekeer ging, besloot Hugo Roy van de Free Software Foundation een open brief aan Jobs te schrijven over het gebruik van H.264, wat volgens Roy geen open standaard is.

Antwoord van Jobs

Vervolgens schreef Jobs het volgende terug van zijn iPad: “Alle video codecs worden gedekt met patenten. Op dit moment wordt er een patentportfolio samengesteld om Ogg Theora en andere ‘open source’ codecs mee aan te pakken. Dat iets open source is, betekent of garandeert jammer genoeg nog niet dat het geen patenten schendt. Een open standaard is niet hetzelfde als vrij van royalties of open source.”

Al jaren wordt geclaimd door onder andere MPEG-LA dat Ogg Theora patenten schendt. Vorige week refereerde Dean Hachamovitch daar nog aan in zijn aankondiging dat IE9 alleen H264 zal ondersteunen.

Ogg Theora is gebaseerd op VP3, de codec die in 2001 open source is gemaakt door On2 Technologies. Het wordt ondersteund door Mozilla, Opera en Google. Google heeft On2 onlangs overgenomen, en is van plan de VP8 codec eveneens open source te maken.

Concurreren is illegaal

Monty Montgomery van Xiph, de organisatie achter Ogg Theora en Vorbis, reageert sceptisch op de uitlatingen van Jobs. Volgens hem stamt de eerste patentclaim tegen Vorbis van 10 jaar geleden. MPEG-LA is ook al jaren bezig. Misschien dat er nu dan iets concreets boven tafel komt, schrijft hij, maar hij zal zich pas zorgen gaan maken als zijn advocaat hem dat adviseert.

Volgens Montgomery wordt in de mail van Jobs eindelijk duidelijk dat MPEG-LA vindt dat het onmogelijk is om een video codec te maken zonder tenminste één van hun patenten te schenden. “Ze vinden dat ze een monopolie hebben op alle digitale video compressing technologie, punt uit, en dat het verboden is om zelfs maar te proberen met hen te concurreren.”

Meestgebruikt

H.264 is nu verreweg het meest gebruikte videoformaat op het web, dat meldt TechCrunch op basis van cijfers afkomstig van Encoding.com. Dat heeft het afgelopen jaar vijf miljoen video's geëncodeerd voor sites als MTV, WebMD, Brightcove, Nokia en Myspace. Volgens Encoding zijn zijn cijfers representatief voor het web in het algemeen.

Het aandeel van Flash is flink dalende. Flash vertegenwoordigt maar 26 procent van alle videos op het web, aldus Encoding.com. Een jaar geleden was dat nog 69 procent. Flash ondersteunt ook H.264, maar er is geen Flash-speler nodig om H.264-video's te bekijken. Alle filmpjes op YouTube, veruit de populairste videosite ter wereld, zijn ook beschikbaar in H.264-formaat. YouTube is goed voor 40 procent van alle webfilmpjes. Bron: Techworld