Apple Music heeft een bibliotheek van meer dan 50 miljoen nummers, een app voor Android, op komst zijnde ondersteuning voor Amazon's Echo-apparaten, maar een ding ontbreekt nog steeds: een web-player. Hoewel Apple volgens de geruchten werkt aan een Spotify-alternatief, kun je momenteel je Apple Music-collectie alleen beluisteren via de native app of iTunes, die beide downloads en compatibele apparaten vereisen.

Redditor NaveedGol heeft een oplossing ontwikkeld en het is een goede (tenminste, voor zolang het bestaat). Ga naar playapplemusic.com is de browser en je wordt doorgeleid naar een webinterface voor Apple Music die lijkt op iets wat Apple zelf zou bouwen. Je kunt hier inloggen via Apple's eigen authenticatiedienst, inclusief de tweefactor-authenticatie.

Eenmaal ingelogd zie je je muziek gesorteerd per album, artiest en nummer en je kunt de hele Apple Music-bibliotheek doorzoeken. Al je afspeellijsten zijn hier ook, hoewel je ze niet kunt bewerken of nieuwe kunt toevoegen. Je ziet ook een tabblad voor recent afgespeelde muziek. De bedieningselementen zijn duidelijk en gemakkelijk te gebruiken. Je kunt ook schakelen tussen bitrates (64 kbps standaard, 256 voor hoog) maar het is niet zo goed te horen in de ingebouwde speakers van mijn MacBook.

Het is een simpele speler, dus er zijn enkele beperkingen. De voornaamste is dat je geen nieuwe muziek toe kunt voegen of zelfs kunt veranderen in de wachtrij. Je kunt ook niet luisteren naar Beats 1 of zelf aangemaakte radiostations en het tabblad Browse is beperkt tot drie top tien lijsten: albums, afspeellijsten en nummers. Ook wordt alles wat je afspeelt niet gesynchroniseerd met je apps.

Verder is de interface van NaveedGol fantastisch en iedereen die op zoek is naar een webinterface voor Apple Music zou even een kijkje moeten nemen. Het is niet duidelijk hoe lang dit zal blijven bestaan, gezien potentiële issues met het domein, maar momenteel is het een mooie kijk op hoeveel beter een instant lichtgewicht webgebaseerde versie van Apple Music zou kunnen zijn.

Hoewel de meeste mensen prima uit de voeten kunnen met Apple Music en iTunes zijn er genoeg use-cases te bedenken dat een webinterface nuttig is. Een daarvan is compatibiliteit met niet-ondersteunde platforms, denk aan Linux en ChromeOS, waar de ondersteuning voor Android-apps niet 100 procent is. Ook kom je zo om beperkingen op kantoor heen waar apps niet kunnen worden gedownload.

Maar probeer het ook vanwege zijn eenvoud: de webinterface is netter en gemakkelijker in gebruik dan iTunes en Apple Music.