TechNet Magazine is sinds twee jaar zeer succesvol onder Nederlandse IT Professionals. Maar liefst 18.000 van hen zijn geabonneerd op het blad en ontvangen het gratis in de bus. TechNet Magazine is een afgeleide van de Amerikaanse TechNet Magazine en wordt in Nederland door Microsoft in samenwerking met de Haarlemse uitgeverij het HUB uitgebracht. De laatste verzorgt druk en verspreiding van het blad en is ook verantwoordelijk voor de advertentieverkoop.

Rondom het blad is nu een crisis ontstaan. In een begeleidend schrijven dat de lezers afgelopen week samen met de nieuwste editie ontvingen, laat uitgeverij het HUB weten dat dit het laatste nummer is. “Na 2 jaar is er helaas een einde gekomen aan dit kwalitatieve tijdschrift” schrijft Martin Smelt namens de uitgever. Tegelijk doet de uitgever de abonnees een aanbieding om voor de rest van het jaar over te stappen op het huiseigen NetOpus. Ook dit is een tijdschrift voor IT Professionals maar met een veel kleinere oplage. Van concurrentie was wat dat betreft nooit sprake. Een deel wordt de redactie van NetOpus wordt binnen het HUB ook ingezet voor de productie van TechNet Magazine.

IT Professionals

Michel N’guettia van Microsoft Nederland ontkent in een blogpost dat TechNet Magazine gaat verdwijnen. “Wij gaan door met TechNet Magazine en hebben geen enkele intentie daarmee te stoppen”, aldus N-guettia. N’guettia is bij Microsoft Nederland verantwoordelijk voor het Windows Server-platform en ook voor het verschijnen van TechNet Magazine. Volgens hem is het blad zelfs uitermate succesvol en zal er begin 2010 gewoon een volgend nummer verschijnen “waarin we aandacht zullen besteden aan Windows Azure, SharePoint 2010 en Office 2010.”

Volgens N’guettia heeft het HUB de communicatie rondom het einde van TechNet Magazine geheel op eigen initiatief en zonder medeweten van Microsoft gedaan. “De actie van het HUB keuren wij af en we zijn gestopt met het HUB als uitgever voor het TechNet Magazine.” Dat de uitgever voor zijn eigen mailing de contactgegevens van de abonnees heeft gebruikt, noemt Microsoft ‘oneigenlijk’.

Volgens Wouter Hendrikse, de hoogste baas van het HUB, heeft Microsoft “toch echt met zoveel woorden gezegd dat men stopt met Technet Magazine”. Hendrikse verwijst naar de VS, waar de Amerikaanse editie van TechNet Magazine tegenwoordig alleen nog online verschijnt. Ook de licentie die het bedrijf had op de titel is verlopen. “Dat de heer Michel N'guettia nu iets anders meldt is voor zijn rekening. Zijn e-mails aan de uitgever van Technet Magazine vertellen een heel ander verhaal”, aldus Hendrikse. Dat zijn uitgeverij nu probeert de lezers een abonnement op een ander tijdschrift te verkopen is volgens Hendrikse de plicht van iedere uitgever. “Het is aan de uitgever om de abonnee op een fatsoenlijke manier te informeren en een alternatief te bieden.”

Volgende editie

Inmiddels is volledig onduidelijk hoe het verder gaat met de Nederlandse editie van TechNet Magazine. Terwijl Microsoft vastbesloten lijkt het blad elders te laten produceren, betwist Wouter Hendrikse het recht dat de Amerikaanse grootmacht hierop heeft. Volgens Hendrikse beschikt hij over een mailwisseling met Microsoft waaruit blijkt dat Technet geen uitgave is geweest van Microsoft maar van HUB. “Met de titel naar elders gaan is geen optie voor Microsoft. In Nederland bestaat daar wetgeving over en ik kan me niet voorstellen dat die Microsoft-meneer zich niet door juristen laat soufleren.”

Bron: Techworld