Vanaf vandaag zal het hele Symbian 3 platform, inclusief applicaties, middleware en kernel, worden vrijgegeven onder de Eclipse Public License en nog een paar andere open source licenties. De kernel was al eerder open source gemaakt.

Verantwoordelijkheid

Oorspronkelijk stond deze stap gepland voor juni, maar die deadline is dus ruimschoots gehaald. Larry Berkin van de Symbian Foundation zei dat er 108 packages als open source zullen worden vrijgegeven op deze website. Telefoonfabrikanten kunnen de code nu aanpassen an hun eigen hardware. Volgens Berkin zullen consumenten daardoor de komende tijd een grotere diversiteit aan modellen zien verschijnen.

Hij waarschuwde wel dat het werk van verschillende fabrikanten kan leiden tot incompatibiliteit en forks. Ze zullen dus verantwoordelijk met het platform om moeten gaan. Een recent voorbeeld van dit soort problemen doet zich nu bijvoorbeeld voor met Linux en Android.

Symbian en Android

In juni 2008 maakte Nokia, dat op dat moment 48 procent van de Symbian-aandelen in handen had, bekend dat het van plan was het platform helemaal over te nemen van Sony Ericsson, Panasonic en Siemens. Daarna zou het platform open source worden. Het zou goedkoper zijn voor de mobieltjesmaker om het te kopen dan er elk jaar licentiegeld voor te blijven betalen. Bij die gelegenheid werd de Symbian Foundation opgericht, die op dit moment bijna 100 leden telt, waaronder Nokia, T&T, NTT Domoco, Samsung, Sony Ericsson, Sharp en Qualcomm.

Vijf fabrikanten maken op dit moment Symbian-toestellen: Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Fujitsu en Sharp. Overal ter wereld worden ze veel gebruikt, behalve in de VS. Daar heeft vooral Android veel momentum, dat ook open source is. Maar volgens Berkin heeft Symbian een groot voordeel ten opzichte van Android. Dat is de grote gemeenschap van telefoonfabrikanten die het achter zich heeft, terwijl Android voornamelijk door Google wordt gemaakt. Met het op de markt brengen van de Nexus One heeft Google zich bovendien niet populairder gemaakt bij de fabrikanten.

Interface

Analysten zeggen echter dat het bij de nieuwe telefoons vooral zal aankomen op de interface en mogelijkheden. Die moeten vergelijkbaar of beter zijn dan de bestaande smartphones. Op dit moment lijkt het er nog niet op, dus dat zal in het komende jaar verbeterd moeten worden wil Symbian een kans maken.

Bron: Techworld