Soms zie je twee streepjes bij de signaalsterkte, maar duurt het nog steeds erg lang tot een website wordt ingeladen. Soms heb je vier streepjes, terwijl een vriend op hetzelfde netwerk en die naast je zit er maar twee heeft. We zijn gewend om onze sterkte te beoordelen aan die streepjes in de bovenhoek van het toestel, maar eigenlijk zeggen die niks.

Ze zijn namelijk willekeurig en geen weergave van een echte schaal. Ja, meer streepjes zou een sterker signaal moeten betekenen, maar iedere fabrikant bepaalt zelf hoeveel van deze streepjes welke sterkte weergeven en daardoor verschilt dit per model.

Ware schaal

Als je de échte sterkte wilt weten op een niet-arbitraire schaal, dan moet je kijken naar de signaalsterkte die wordt gemeten in decibels (dB). Op de iPhone kun je deze cijfers inzien via een verborgen menu. Je vindt dit dus niet in de instellingen, maar moet een aparte handeling verrichten. We laten je zien hoe dat werkt.

Dit menu is gewijzigd in iOS door de jaren heen, maar de volgende stappen zouden moeten werken op de momenteel gangbare versies iOS 12 en iOS 11. Ten eerste moet je je wifi uitschakelen als je het menu Field Test wilt activeren. Je kunt dat doen via het Bedieningspaneel dat je van onder naar boven schuift, of via de Instellingen-app.

Open daarna de telefoon en toets de volgende getallen en symbolen in, precies zoals ze hier staan:

*3001#12345#*

Als je op de groene bel-knop drukt, verschijnt een Engelstalige menu met informatie over onder meer accesspoints, signaalsterkte en meer van het mobiele netwerk. Er is hier veel informatie, maar voor een leek niet zo heel duidelijk weergegeven. Het is dan ook een menu bedoeld voor technici en niet gewone gebruikers.

We willen de signaalsterkte zien, dus het eerst ga je naar het menu LTE, waar 4G-verbindingen worden weergegeven.

In dat menu moeten we op zoek naar de signaalsterkte van de zendmast die momenteel content aflevert. De 'Serving Cell Meas.' is de meting vanaf de huidige mast/basisstation die het toestel bedient. Selecteer deze optie.

Hier zie je een hoop gegevens en de volgorde van de lijst die je hier aantreft verandert elke paar seconden, omdat de metingen doorlopend worden bijgewerkt. We zijn in dit menu op zoek naar de referentiesterkte van de mast die het dichtstbij staat. Dat is rsrp0, wat staat voor Reference Signal Received Power 0. Je ziet mogelijk ook een rsrp1, wat een gebruikte secundaire mast is die verder van het ontvangstapparaat staat.

Dit moet een negatief getal zijn in het bereik van ongeveer -40 tot -140. Hoe dichterbij de -40, hoe sterker het signaal. Hoe lager het getal, hoe slechter het bereik. Een getal dichtbij de -140 is dus erg slecht. Alles onder -120 is een slecht signaal en alles tussen -40 en -80 is erg goed en je zou dan geen problemen moeten hebben. Zit je onder de -120? Dan ondervind je waarschijnlijk verloren verbindingen en lage snelheden.

Er is nog een nuttig datapunt op deze pagina en dat is rsrq, de Reference Signal Received Quality. Rsrq0 geeft een waarde weer die wordt getrokken uit zowel signaalsterkte als interferentie. Dat getal varieert meestal tussen -3 (goed) en 19,5 (slecht). Het is mogelijk om een nóg lager getal te hebben, zoals in het screenshot hierboven, maar dan moet je een signaal met wel heel lage sterkte en hoge ruis hebben.