Ondanks eerdere intenties er juist geen Microsoft-club van te maken, heeft de opensource-stichting CodePlex als nieuwe technisch directeur een oud-medewerker van het bedrijf. Stephen Walli heeft voor meerdere opensource bedrijven gewerkt, maar een daarvan is overgenomen door Microsoft. Bij Microsoft werkte Walli ook als productmanager en business development manager voor het Windows-team.

De Codeplex Foundation heeft in het bestuur al twee personen die bij Microsoft in dienst zijn en een voormalige Microsoft-medewerker, naast een manager van VMWare en een Linux-marketeer als uitvoerend directeur.

Microsoft heeft de stichting vorig jaar opgericht, omdat er volgens het bedrijf nagenoeg geen brede open source-organisaties zijn. De meeste zouden slechts gericht zijn op een specifiek open source-project, zoals Apache of Firefox.

Kritiek

Jurist Andrew Updegrove klaagde enkele maanden geleden dat de CodePlex Foundation een te rigide fundament heeft, een slechte structuur voor toezicht heeft, teveel autoriteit aan de top toekent, en daarmee te weinig macht overlaat aan andere partijen die willen toetreden.

Walli gaat groepen van open-source projecten organiseren rond bepaalde thema's. De CodePlex-site bevat nu zes projecten. "Er zijn veel bedrijven die worstelen met de toepassing van opensource in commerciële it-omgevingen", aldus Walli tegen IDG News Service. Hij gaat ook community's van ontwikkelaars introduceren bij commerciele softwarebedrijven en vice-versa.

Bron: Techworld