De nieuwe machine zal volgens de fabrikant binnenkort beschikbaar zijn in Europa en de Verenigde Staten en is bedoeld voor de onderkant van de markt. Meer details worden later pas bekendgemaakt.

Het besluit van Toshiba komt op een moment dat de twee chipmakers elkaar flink beconcurreren. Zo introduceerde Intel recent zijn nieuwe laptopplatform Santa Rose en werkt AMD aan zijn eigen variant genaamd Puma – al wordt deze niet voor halverwege 2008 verwacht.

AMD en Intel hebben eerder al gestreden om Toshiba. Sinds 2001 gebruikt de fabrikant geen AMD-chips meer, zo blijkt uit juridische documenten uit een antitrustzaak.

De zaak werd bijna twee jaar geleden door AMD tegen Intel aangespannen. AMD stelde dat Toshiba het gebruik van zijn chips had gestaakt na een ‘substantiële’ betaling van Intel.

Volgens AMD ontving Intel ‘marktontwikkelingsgelden’ van Intel ter waarde van 25 tot 30 miljoen dollar per kwartaal. Die regeling zou gevaarlopen als Toshiba AMD-chips zou gebruiken, stelde AMD in de aanklacht destijds. Bron: Techworld