Deze week wordt duidelijk dat Microsoft een andere koers aan het varen is als het gaat om open source projecten. Maandag al werden open source drivers aangekondigd die het mogelijk zullen maken om Linux zonder aanpassingen bovenop Hyper-V te draaien. Gisteren kwam daar een plug-in voor Moodle bij. Het gaat om een plug-in die Moodle koppelt aan [email protected]. Deze release is niet zo indrukwekkend als de 20.000 regels code voor Linux van maandag, maar er blijkt toch uit dat Microsoft niet meer om open source projecten heen kijkt.

De plug-in werd aangekondigd op het blog van Michael Golden, corporate vice president van de Education Products Group van Microsoft. Hij schrijft dat de plug-in tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met onder andere leraren en studenten. Moodle kwam volgens Golden in gesprekken met hen naar voren als een technologie die de mogelijkheden van leraren en studenten aanzienlijk vergrootte. Maar veel van die leraren en studenten gebruikten ook [email protected], waarmee scholen een hele suite aan mogelijkheden krijgen van Microsoft.

Ook Martin Dougiamas van Moodle is enthousiast. “Normaal gesproken kondigen we nieuwe Moodle modules hier niet aan, maar deze is opmerkelijk omdat het een van de eerste GPLv2 software releases is van Microsoft, dus zijn we zeer vereerd”, schrijft hij op zijn blog.

Peter Galli, een community manager van Microsoft onderstreept dat Microsoft zich met deze release inzet voor interoperabiliteit en open standaarden, en voor een heterogene technologiewereld. Anderen zullen waarschijnlijk met complottheorieën komen, zoals gisteren ook gebeurde. Feit is in ieder geval dat Microsoft op deze manier [email protected] wat vastere voet aan de grond probeert te geven.

Bron: Techworld