Ubuntu reageert op lichaamstaal

Producent Canonical broedt op een omgevingsbewuste technologie waarmee Ubuntu-gebruikers het besturingssysteem door fysieke bewegingen kunnen bedienen.

Achterover leunen

Met behulp van sensoren zoals camera’s moet Ubuntu dan zelf ‘zien’ en reageren op lichaamsbeweging van de gebruiker, bijvoorbeeld wanneer deze aan- of afwezig is. “We hebben gekeken hoe Ubuntu zou kunnen reageren als het programma zich meer bewust is van de fysieke omgeving en niet slechts apparaten opmerkt, maar ook de aanwezigheid van de gebruiker analyseert”, zo schreef ontwikkelaar Christian Giordano op een blog van Canonical.

Een voorbeeld hiervan is het automatisch overschakelen op volledig scherm, zodra de gebruiker achterover leunt, of zich van het scherm afwendt tijdens het kijken naar een video. Als de gebruiker niet achter de computer zit, zouden mededelingen op volledig scherm getoond kunnen worden, zodat ze op een afstand zichtbaar zijn.

‘Schermen parallax'

Een beweging van de Ubuntu-gebruiker kan straks toepassingen opstarten. Dankzij de ‘schermen parallax’-modus lijkt de computer driedimensionaal te zijn: een gebruiker kan dan naar een kant leunen om te zien wat er achter een scherm op de voorgrond zit.

In plaats van camera’s kan de fysieke aanwezigheid van de gebruiker ook worden vastgesteld met infrarood of ultrasoon geluid, legt Giordano uit. Op Vimeo is een videodemonstratie te zien van Canonicals nieuwe plannen.

Slimmere gadgets

Hoewel zulke omgevingsbewuste systemen al langer bestaan, zou Ubuntu deze als eerste besturingssysteem bevatten. Deze week orakelde ook Intel CTO Justin Rattner op het jaarlijkse Intel Developer Forum in San Francisco over deze ontwikkeling en Intels eigen onderzoek naar slimmere gadgets.

Een voorbeeld is de software Typeface die aan de hand van het gezicht van de gebruiker een lettertype maakt, dat aansluit bij de gezichtsuitdrukking.

Productiviteit vergroten

Bedrijven kunnen omgevingsbewuste applicaties inzetten om de productiviteit te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan technologie waarmee de computer van tevoren kan vaststellen welke software of welk bestand je nodig hebt of een tool waarmee je ziet of medewerkers achter hun pc zitten.

Voorlopig is Canonical niet van plan de experimentele technologie in Ubuntu te verwerken, zo dempt Giordano de feestvreugde. Maar hij hoopt wel dat de Ubuntu-gemeenschap meedenkt om het concept naar een hoger niveau te tillen. “Dat betekent niet dat ons ontwerpteam het erbij laat zitten”, aldus Giordano.

Bron: Techworld