Canonical-ceo Mark Shuttleworth schrijft op zijn blog dat Ubuntu de veelgebruikte X.Org displayserver in de toekomst inruilt voor het relatief nieuwe Wayland. X.Org is geïntegreerd in de meeste Linux distributies en zorgt ervoor dat die besturingssystemen gebruik kunnen maken van applicaties met een grafische interface. Ook beheert het X Window System invoerapparaten als toetsenbord en muis.

OpenGL

Wayland, dat sinds 2008 ontwikkeld wordt door Kristian Høgsberg van het Intel Open Source Technology Center zou veel sneller moeten zijn dan X.Org server. Omdat Wayland gebruik maakt van bestaande technieken die opgenomen zijn in de Linux kernel is de display server daarnaast lichter. Wayland heeft daarnaast OpenGL ES ingebouwd voor het renderen van de graphics. Shuttleworth wil ondanks die voordelen van Wayland gebruik gaan maken van de display server omdat Canonical een nuttige bijdrage kan leveren aan de software.

Shuttleworth wil geen termijn geven waarop zij de nieuwe display server gaan integreren met Ubuntu. De CEO zegt zeker te weten dat ze iets kunnen leveren in zes maanden maar dat een jaar realistischer is voor breed gebruik in de gemeenschap van Ubuntu. Het zou zeker vier jaar duren voor het hele ecosysteem van Ubuntu over is. Wayland is nu overigens nog in alpha.

Verschillende opties

Shuttleworth zegt op zijn blog dat Canonical enkele verschillende opties heeft onderzocht voordat zij besloten over te stappen naar Wayland. Zo hield men de optie om X.Org te blijven gebruiken open, Shutlleworth stelt echter dat de gebruikerservaring die Ubuntu met haar nieuwe desktopomgeving Unity wil niet mogelijk was met X.Org.

Canonical onderzocht daarnaast de mogelijkheid om de Android compositing environment te gebruiken. Volgens Shuttleworth was het dan echter moeilijk om toch de hele open source gemeenschap mee te krijgen. Ook onderzocht Canonical de optie om commerciële softwareaanbieders over te halen om open source software te maken en overwoog het bedrijf om een hele eigen displayserver te ontwikkelen.

Als Ubuntu overgaat op Wayland is er volgens Shuttleworth geen overgangsperiode nodig. Wayland moet namelijk de mogelijkheid krijgen om X applicaties te draaien.

Bron: Techworld