De Eventlogs zijn het huishoudboekje van Windows. De Eventlogs verzamelen alle voor een systeem relevante meldingen over ondermeer System, Application en Security. De eventlog is bovendien een beveiligd onderdeel van het systeem waar gegarandeerd alleen maar door het systeem gegenereerde meldingen in verschijnen.

Sinds de NT-versies van Windows is de bruikbaarheid van de Event Viewer, waarmee de gebeurtenissen bekeken kunnen worden, flink verbeterd. Events worden beter automatisch gerangschikt en verdeeld over de verschillende categorieën en ook is er in de Viewer standaard meer en betere informatie over een event beschikbaar.

Maar om echt met een event aan de slag te gaan schiet het toch vaak tekort. Microsoft biedt online ook veel informatie over events en de achterliggende technieken van de eventlogging. Bijvoorbeeld via de TechNet-website is het zoeken op een eventid goed mogelijk en die levert vaak veel informatie op, alleen is die informatie meer op de techniek gericht dan op het direct oplossen en doorgronden van de fout. Daarom is de website eventID.Net voor veel beheerders een uitkomst.

EventID.Net onderhoudt een database van meer dan tienduizend Windows-events en levert bij elk event uitgebreide informatie. EventID.Net geeft snel de bron, het type, een korte of langere beschrijving en koppelingen naar aanverwante informatie. De informatie is allemaal ‘van beheerder voor beheerder’ en het is zelfs mogelijk via de site direct contact op te nemen met de persoon die een event heeft beschreven of automatisch geïnformeerd te worden wanneer er nieuwe informatie aan een beschrijving van een event wordt toegevoegd.

Inmiddels zijn een aantal van de geavanceerdere functies van EventID.Net voorbehouden aan gebruikers met een abonnement, maar voor een quickscan en eerste goede informatie is de site prima geschikt.

Bron: Techworld