Al eerder hebben we gewezen op mogelijke problemen met een upgrade van Office 2003 naar Office 2010, dat dit jaar uit zal komen. Dat is nu bevestigd door Microsoft zelf.

Naadloos van 2007 naar 2010

In een blogpost over de systeemeisen van Office verzekert Alec Dubec van Microsoft de gebruikers van Office 2007 dat de upgrade van Office 2007 naar Office 2010 geruisloos zou moeten verlopen. Als een computer Office 2007 kan draaien, dan mag Office 2010 geen probleem zijn. Maar als je nu Office 2003 draait, dan is een naadloze overgang niet verzekerd.

Office 2010 is getest op een XP SP3 machine met een 500 MHz Intel Pentium III processor en 256 MB aan RAM. De software werkte daarop langzamer dan op de gemiddelde hardware - gemiddelde hardware wil zeggen een computer met een 2.1 GHz dual-core processor en 2 GB aan RAM – “maar niemand heeft haren uit zijn hoofd getrokken”, aldus Dubec.

Meer ruimte

Het gebruik van CPU en RAM is zowat verdubbeld tussen Office 2003 en 2007, schrijft Dubec. Maar datzelfde is niet gebeurd tussen 2007 en 2010. Dat is een duidelijke keuze geweest van Microsoft, zo gaat hij verder. Een van de klachten van klanten was dat ze een nieuwe computer moesten kopen als ze een nieuwe versie van Office hadden gekocht. Daarom hebben ze er alles aan gedaan om de systeemeisen wat betreft CPU en RAM gelijk te houden.

Wel wordt er meer ruimte verlangd op de harde schijf. De verschillende applicaties zijn groter geworden. Er zijn meer features bijgekomen en de Ribbon interface vergt meer ruimte. Daardoor is de installatie 1 tot 1,5 GB groter.

Problemen met 2003

Al met al blijft het probleem van de upgrade bestaan voor bedrijven die nog Office 2003 draaien. Voor hen moet een upgrade van Office waarschijnlijk dus toch vergezeld gaan van een upgrade van computer. Daarbij moet worden aangetekend dat een upgrade van een 32-bit versie naar een 64-bit versie goed getest moet worden, omdat dit verschillende problemen met zich mee kan brengen. ActiveX controls en DLL’s die zijn geschreven voor 32-bit zullen op 64-bit bijvoorbeeld niet werken.

Verder heeft de VBA taal een update gekregen, waardoor bedrijven er rekening mee moeten houden dat hun code onbruikbaar zal zijn op het nieuwe systeem.

Bron: Techworld