Voor wie het gemist heeft, USB 3.0 is een behoorlijke sprong voorwaarts. In verhouding is het zelfs een grotere stap dan van USB 1.0 naar USB 2.0. In theorie is USB 3.0 tien keer sneller dan USB 2.0. Versie 2.0 kan 480 Mbps pompen, waar 3.0 tot 5 Gbps aan kan. Of een USB 3.0 schijf dat ook haalt is nog altijd afhankelijk van de fysieke schijf zelf.

Compatibel en zuiniger

Een ander voordeel van USB 3.0 is dat het backwards compatible is met USB 2.0. Je zult om de snelheid van USB 3.0 te halen natuurlijk wel een 3.0 host adapter en kabel moeten hebben, maar USB 3.0 apparaten kunnen gewoon werken op een USB 2.0 poort. Deze zullen dan natuurlijk wel werken op USB 2.0 snelheid.

Een laatste feature van de nieuwe USB is hoe het omgaat met stroom. Wanneer USB 3.0 op volle toeren draait, gebruikt het 50% meer elektriciteit dan USB 2.0. Ook kan USB 3.0 apparaten met grotere stroombehoefte voeden. Toch is USB 3.0 in de praktijk waarschijnlijk zuiniger dan USB 2.0. Dat komt doordat 2.0 simpelweg aan of uit staat. Dus wanneer je een schijf aan hebt staan, gebruikt hij constant stroom. Bij USB 3.0 zijn er drie niveaus van stroomverbruik, waardoor het apparaat dus doorgaans minder stroom je stopcontact uit slurpt.

Apparaten getest

Ten opzichte van USB 2.0 is de USB 3.0 specificatie ook duidelijker. Fabrikanten krijgen geen certificatie (en dus officieel USB 3.0 logo) op hun producten wanneer ze de 5 Gbps niet halen. Bij USB 2.0 waren er verschillende categorieën. Zo had je ‘encompassed low, full en high-speed’ specificaties.

Er zullen ongetwijfeld vele apparaten uitkomen met USB 3.0. 2011 schijnt het jaar te zijn van de echte doorbraak. Onze collega’s van Computerworld hebben echter al de eerste generatie USB 3.0 apparaten aan een test onderworpen. De resultaten daarvan staan redelijk ver weg van de maximum snelheid van USB 3.0 en vaak ook van de beloofde snelheid door de fabrikanten.

USB 3.0 haalde een snelheid van 400 tot 420 Mbps met de nieuwe apparaten. Dat is twee tot drie keer zo snel als USB 2.0. Dat lijkt niet zo veel verschil als je het vergelijkt met de maximale vertienvoudiging van de snelheid die wordt beloofd, maar dat is natuurlijk zoals het koekje wel vaker kruimelt. Feit is dat je voor het overzetten van bestanden ter grootte van 10 Gb met USB 2.0 tien minuten bezig bent en met USB 3.0 slechts drie tot vier minuten. En dat zijn toch de minuten die vaak eeuwig lijken te duren!

Bron: Techworld