Bestanden kunnen door bepaalde processen worden vergrendeld, waardoor het bestand niet door een ander proces verplaatst of verwijderd kan worden, ook niet als dat proces door de admin zelf wordt aangestuurd. Jammer genoeg is het vaak niet duidelijk welk proces een bestand in zijn greep heeft en ook wanneer dit wel bekend is, is dat niet altijd een garantie dat het dan wel te verplaatsen of te verwijderen is.

Uitgestelde bewerking

Als je die bestanden toch wilt verwijderen of verplaatsen, kun je de hulp inroepen van enkele Sysinternals-tools. MoveFile kan bij de herstart van een systeem een uitgestelde bewerking uitvoeren zoals verwijderen of verplaatsen. Er is dus wel een herstart voor nodig. Maar doordat de actie direct na de herstart wordt uitgevoerd, is de kans klein dat het bestand opnieuw vergrendeld is voordat de admin kan ingrijpen. MoveFile gebruikt hiervoor de MoveFileEx API, die standaard in Windows zit en die de gewenste bewerking in de rij zet bij de Session Manager.

Commandline

PendMoves is het tweede programma dat we kunnen inschakelen. Daarmee kunnen openstaande MoveFile-acties worden getoond. De beide programma’s horen direct bij elkaar en worden daarom ook als één download via de TechNet-website aangeboden.

MoveFile en PendMoves zijn allebei commandline-programma’s. Met movefile daarna de naam van het bestand en de nieuwe locatie, wordt een bestand verplaatst. Door Movefile en dan tweemaal een dubbel aanhalingsteken te tikken, laat je de nieuwe locatie leeg en dat maakt van de move een delete. Via PendMoves kunnen de geschedulde acties worden opgevraagd.

Bron: Techworld