Gebruikers van de laatste versie van de browser uit 2008, met versienummer 3.0 hebben afgelopen donderdag de mogelijkheid gekregen om te updaten naar Firefox 3.5.x, de laatste definitieve versie van afgelopen juni.

Het is hoe dan ook nieuw dat Mozilla een updatedialoog toont bij het opstarten van de oude browser. Eerder was updaten naar 3.5.x alleen mogelijk door handmatig ‘Controleren op updates’ aan te klikken in het Help-menu. Wanneer gebruikers de mededeling wegklikken, zullen ze later opnieuw aan de nieuwste versie herinnerd worden. “We sturen later opnieuw een herinnering. Maar dit kan wel weken tot maanden duren”, aldus Mozilla op de site voor ontwikkelaars.

Niet alle gebruikers van Firefox 3.0.13 zullen tegelijkertijd gemaand worden om up te daten. Mozilla verspreidt de updates langzaam onder de gebruikers om het downloadverkeer op haar site niet te overbelasten. In januari 2010 verloopt de ondersteuning voor Firefox 3.0.x. Vanaf die maand brengt Mozilla geen veiligheidsupdates meer uit.

IE6-ondersteuning

Microsoft pakt het in zijn browserstrategie compleet anders aan. Ondanks promotiecampagnes voor Internet Explorer 8, vindt het bedrijf het best als beheerders IE6 blijven draaien. Redmond blijft de oude versie nog tot 2014 ondersteunen. Dat is even lang als de ondersteuningstermijn van Windows XP, die op 8 april 2014 afloopt.

Volgens de meest recente gegevens van webonderzoeker Net Applications draait ongeveer 20 procent van de Firefox-gebruikers versie 3.5. De grootste groep van 72 procent heeft Firefox 3.0 op de computer staan, terwijl 8 procent een versie ouder dan 3.0 verkiest.

‘Firefox 3.6 sneller’

Niet meegerekend in dit onderzoek zijn de enthousiastelingen die het hebben aangedurfd Firefox 3.6 alpha te proberen. Voornaamste verbetering hierin is de geüpdate Gecko-engine, waardoor de navigatie verbeterd wordt. Ook claimt Mozilla dat 3.6 een stuk sneller is dan 3.5, wat verschillende testers bevestigen. Zo worden prestatietoenames tot maar liefst 28 procent gemeld.

Ondertussen is Mozilla druk doende met de opvolgers van 3.6. Firefox 3.7 is namelijk ook in een alpha-versie verkrijgbaar, al is volgens testers nog niets nieuws aan de buitenkant te ontdekken. Anders is dat voor versie 4.0, die toch ernstig op concurrent Chrome van Google begint te lijken. Zo is de zoekbalk geïntegreerd in de adresbalk. Wat er uiteindelijk in Firefox 4.0 is aangepast, moet nog worden bezien. Mozilla neemt alle commentaren op de uitgebrachte screenshots mee in de uiteindelijke ontwikkelfase. Bron: Techworld