Volgens analist Jack Gold is een bedrijf met brandgevaarlijke batterijen 125 dollar per laptop kwijt, ook al is de vervanging van de batterij zelf gratis. Kostenposten zijn onder meer de verlaagde productiviteit, het verschepen van de batterij en het extra werk dat door de it-afdeling moet worden verricht.

Gold schat dat de 3 miljoen teruggestuurde batterijen bedrijven 372 miljoen dollar hebben gekost.

Fabrikanten als Dell, Apple, IBM, Toshiba, Fujitsu en Sony zelf riepen de afgelopen twee maanden ongeveer 8,1 miljoen Sony-batterijen terug. De batterijen kunnen oververhit raken en zo in brand vliegen. Sony schat dat er ongeveer 9,6 miljoen brandgevaarlijke batterijen in omloop zijn.

Het nu lopende 'omruilprogramma' kost Sony meer dan 400 miljoen dollar. De verwachting is dat de operationele winst van het bedrijf in het derde fiscale kwartaal 32 procent lager uitvalt dan voorspeld.

Sony heeft dinsdag overigens opnieuw batterijen moeten terugroepen. Het gaat om 340.000 lithiumbatterijen in notebooks van Fujitsu, Gateway, Toshiba en Sony zelf, verkocht in de Verenigde Staten. Bron: Techworld