Volgens ITIL kun je CMDB raadplegen als je wilt weten welke assets er allemaal te beheren zijn. Ja ja! Leuk voor de facturering misschien, maar niet als je wilt bepalen welke beheersmaatregelen je moet nemen. Dan is het belangrijk feitelijke en kloppende informatie te hebben over de hard- en software. Welke processor, hoeveel geheugen, hoeveel diskruimte, welke programma’s, welke versie van de kwetsbare dll? Dat is anderssoortige informatie. Informatie die ook niet op een totaaloverzicht in Windows terug te vinden is, deze moet bij elkaar worden gesprokkeld via vele muiskliks.

Alle informatie

SIW is dan het betere alternatief. SIW staat voor System Information for Windows en het brengt de desktop- en serverbeheerder alle informatie over de hard- en software op een presenteerblaadje. SIW kent het moederbord, de geïnstalleerde RAM-modules, de netwerkkaart. Maar ook het besturingssysteem, toont met één klik statische informatie zoals de geïnstalleerde programma’s en hun serienummers, programma’s die automatisch geladen worden bij systeemstart, geplande taken en hun eigenaar. Maar ook voor meer veranderlijke informatie, zoals geopende poorten, verbindingen en shares, printers. Alle informatie kan bovendien geëxporteerd worden naar HTML, CSV, TXT en XML.

Minder uitgebreid en daardoor ook minder vaak direct bruikbaar, zijn de tools in SIW. Het programma levert niet alleen informatie, maar kan ook bijvoorbeeld Wake On Lan inschakelen en het MAC-adres van een netwerkpoort veranderen.

Alle versies van Windows

SIW is volledig grafisch maar kan ook via de prompt worden gestart en is daarmee geschikt om in batchmode te gebruiken. SIW ondersteunt alle recente versies van Windows, zowel desktop (vanaf Windows 98) als server (vanaf Windows NT4). Het programma vereist geen installatie, de executable kan direct op een pc of server worden gestart. Dit maakt het ook mogelijk de .exe op een usb-geheugenstick of netwerkshare te zetten en het programma van daaruit te gebruiken. Op zijn weblog informeert de maker van het programma over nieuwe functies en releases.

SIW is gratis voor niet-commercieel gebruik. Voor gebruik door technici of bedrijven gelden aparte licenties en prijzen.

Bron: Techworld