“Deze nieuwe update van Firefox 4 Beta brengt super snelle graphics en geweldige nieuwe audio mogelijkheden naar het web”, zo begint hoofdontwikkelaar Mike Beltzner zijn aankondiging op het Mozilla Blog. Voor de snelle graphics maakt de nieuwe beta gebruik van de hardware in computers met Vista en Windows 7. Het gebruikt standaard Direct2D om het laden sneller te maken van websites met veel graphics. Deze acceleratie werd al aangeboden in de alpha en de vorige bèta’s, maar staat nu dus standaard aan.

In onze test voelde Firefox 4 bèta zeker sneller aan dan Firefox 3.6 en zelfs dan de derde bèta. Maar bij het openen van veel tabs tegelijk crashte de browser weer als vanouds.

Geluid in HTML5

Het visualiseren van geluid is een feature die het goed doet in promotievideo’s (zie de video onder dit artikel). In deze beta zit een nieuwe API waarmee je in HTML5 muziek op allerlei manieren om kunt zetten in beeld. Dat kan op allerlei manieren die we al kennen, maar ook in een 3D landschap en je kunt bijvoorbeeld aan laten geven hoeveel beats er per minuut langskomen.

Veiligheid

Belangrijker is dat er een nieuw beveiligingsprotocol in Firefox 4 zit, waarmee websites van Firefox kunnen eisen dat het een veilige connectie maakt. Firefox 4 bèta weet nu welke sites dit HTTP Strict Transport Security (HSTS) gebruiken, en zal dan alleen verbinden met SSL.

Er zijn overigens ook al features uit de bèta gehaald, zo meldt the H. De Account Manager is bijvoorbeeld verwijderd, en nog een aantal andere features lopen dat risico.

Internet Explorer 9

Over ongeveer een week zal ook IE9 beta uitkomen. Iebest.com beweert dat het al de hand heeft weten te leggen op de nieuwe beta. Het heeft twee video’s online gezet waarin we de nieuwe browser van Microsoft kunnen bewonderen. Thom Holwerda van OSnews stelt in reactie daarop dat de vormgevers van Microsoft een flink pak slaag verdienen. Als dit tenminste de echte bèta is, wat hij betwijfelt.

Bron: Techworld