Dinsdag onthulde de softwaregigant de bètaversie 2.0 van Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V). Het is een verbetering van de vorige versie 1.0 doordat de wachtwoordbeveiliging minder ingewikkeld is gemaakt en usb-apparaten kunnen worden gedeeld door host en applicatie. Bovendien integreert MED-V oudere apps met bestandsmappen en printers en biedt 2.0 meer mogelijkheden om oude webtoepassingen te draaien die Internet Explorer 6 nodig hebben.

“MED-V moet de periode overbruggen waarin je ingewikkelde toepassingen nog wilt gebruiken, hoewel deze niet meer compatibel zijn met Windows 7 en het te duur is om deze nu al over te zetten”, zo verklaarde Karri Alexion-Tiernan van Microsoft bij de presentatie van de bèta. “MED-V kan de overstap naar Windows 7 bespoedigen door de struikelblokken van verouderde applicaties weg te nemen. De eindgebruikers merken er niets van en kunnen hun oude hard- en software blijven gebruiken.”

Verbeterde integratie

Versie 2.0 is getest met Microsofts desktop virtualisatietool App-V, waarmee gevirtualiseerde toepassingen zijn “uitgevoerd en beheerd binnen de MED-V 2.0 Beta workspaces”, belooft Microsoft. Het softwarebedrijf werkt ook aan een verbeterde integratie met de System Center Configuration Manager. “MED-V 2.0 workspaces zijn ingezet en beheerd met bestaande electronic software distribution (esd)-systemen, zoals system center configuration manager (sccm) 2007 R2 en hoger”, aldus Microsoft.

Gebruikers van de 2.0 bèta kunnen nu hun wachtwoord opslaan, zodat ze niet twee keer hoeven in te loggen. Ook zijn er verschillende nieuwe manieren waarop IT-beheerders oude webapplicaties, geschikt voor IE6 of IE7, kunnen overzetten naar verschillende domeinen of poorten. Met de usb-tool kun je thumb drives en smartcardlezers laten delen tussen host en applicaties. Ten slotte zijn verouderde toepassingen geïntegreerd met het bureaublad, Mijn Documenten-mappen en printers.

MED-V wordt verkocht als onderdeel van MDOP (Microsoft Desktop Optimization Pack). Om dit te krijgen, moeten klanten eerst een Software Assurance-contract aanschaffen, dat gewoonlijk ongeveer evenveel kost als een volledige Windows-licentie. Hierdoor zijn de kosten van Windows 7 feitelijk verdubbeld. Daarnaast moeten Software Assurance-klanten nog eens jaarlijks 10 dollar licentiekosten per seat betalen voor MDOP. Een voordeel van Software Assurance zijn upgrades naar nieuwe versies en bij MDOP krijg je ook App-V en andere extra tools.

Harbor Wholesale Grocery

De mogelijkheden met MED-V moeten blijken uit de casestudy die Microsoft heeft vrijgegeven van de klant Harbor Wholesale Grocery. Deze groothandelaar uit de staat Washington gebruikte de software ‘om een kritieke payroll-toepassing te draaien die Windows XP nodig had op Windows 7-computers’.

MED-V is niet de enige oplossing voor klanten met compatibiliteitsproblemen na migratie naar Windows 7. In het besturingssysteem zelf vind je de ‘Windows XP Mode’, waarmee een virtuele versie van XP bovenop het nieuwe besturingssysteem draait. Bovendien verzachten virtualisatietools van partijen als Citrix en VMware de migratie naar een ander besturingssysteem.

Bron: Techworld