De AWS Marketplace heeft wel wat weg van Amazons algemene webwinkel. Met het verschil natuurlijk dat je er geen boeken of elektronica bestelt, maar voorgeconfigureerde images voor virtuele machines die je daarna op Amazon EC2 start. Je kunt in allerlei categorieën zoeken naar de geschikte virtuele machine of kijkt naar de Featured Products, Popular Products of de New Product Spotlight.

Met een klik

Heel wat van die images zijn gratis te downloaden, bijvoorbeeld als ze enkel open source software bevatten, terwijl je voor andere een abonnementskost per uur of per maand betaalt. Uiteraard betaal je in alle gevallen ook nog voor de tijd dat je gebruikmaakt van de computerkracht van Amazon EC2.

Elke image krijgt een eigen pagina in de AWS Marketplace, met alle benodigde informatie, zoals het basisbesturingssysteem, de maker, een beschrijving, of support al dan niet inbegrepen is, enzovoort. Ook wordt er verwezen naar datasheets en handleidingen. Wil je het image aankopen (eigenlijk huren), dan kies je je EC2-regio en eventueel het instance type, waarna je met één klik een instance kunt opstarten of de benodigde gegevens kunt opvragen om de virtuele machine zelf met de EC2 Console of een andere tool op te starten.

Besturingssystemen

Sinds kort zijn er ook images in de AWS Marketplace beschikbaar voor drie besturingssystemen die er eerder niet aanwezig waren: FreeBSD 9, Debian 6 en CentOS 6 en 6.3. Deze zijn allemaal uiteraard kosteloos beschikbaar.

Bovendien kun je in de AWS Marketplace nu niet alleen op softwarecategorieën zoeken, maar ook op het besturingssysteem filteren. Klik hiervoor op het omgekeerde driehoekje naast "Operating System" in de linkerzijbalk. Standaard staat alles aangevinkt, maar je kunt je bijvoorbeeld enkel tot Windows of enkel tot Linux/UNIX beperken. Ook kun je filteren op specifieke besturingssystemen of distributies, zoals Windows 2008 R2, FreeBSD, Amazon Linux of Ubuntu. Op deze manier vind je nog sneller images van de gewenste soort.