Afgelopen week heeft Microsoft op de TechEd-conferentie meer details bekend gemaakt over SCCM 2012. Deze volgende versie van System Center Configuration Manager (SCCM), tot vorige week bekend als SCCM vNext, zal in 2011 uitkomen en de beheerder volgens Microsoft voorzien van het gereedschap dat hij nodig heeft om de praktijk van het beheer beter aan te sluiten bij de wens van de gebruiker die anders dan voor enkele jaren nu waar en wanneer hij wil en met het apparaat dat hij wil, toegang wil hebben tot de applicaties en data op het bedrijfsnetwerk.

Conditional Delivery

Om dit te faciliteren, schakelt SCCM van beheer per apparaat naar beheer per gebruiker. SCCM 2012 koppelt software aan de gebruiker en laat deze ook volgen, ongeacht het apparaat dat hij gebruikt wordt en hoe de gebruiker verbonden is met het netwerk. Microsoft noemt dit ‘Conditional Delivery’ waarbij een reeks vooraf opgestelde regels bepalen hoe de applicatie wordt aangeboden aan de gebruiker, gegeven de situatie.

Anders dan voorheen waarbij specifiek per apparaat en situatie de beheerder een applicatie moest packagen, kan het voortaan in één keer. Het nieuwe applicatiemodel van SCCM 2012 definieert de applicatie nog maar één keer, maar doet dat wel direct voor alle mogelijke situaties waarin de gebruiker de applicatie kan gebruiken. Of de gebruiker daarna inlogt op zijn desktop, via een Terminal Server of een smartphone, is daarna niet meer relevant voor de beheerder. Applicatie deployment wordt hiermee aanzienlijk eenvoudiger en flexibeler.

Volgens Jeff Wettlaufer, product manager binnen het System Center team bij Microsoft, biedt de nieuwe manier van applicatie-management de eindgebruiker een zeer positieve ervaring maar is het voor de beheerder een flinke ommezwaai. "We richten ons al meer dan 15 jaar met onze managementproducten op het systeem. Maar straks gaat de gebruiker voorop komen en ons product sluit daarbij aan", aldus Wettlaufer met wie Techworld sprak op de TechEd-conferentie.

Anders beheren

De werkzaamheden van de beheerder veranderen door de koerswijziging aanzienlijk. In plaats van continu bezig te zijn met applicaties en collecties, stelt de beheerder met SCCM 2012 eenmalig de regels op en definieert afhankelijkheden en requirements (Wettlaufer noemt dit een ‘deployment type’) en laat hij daarna het systeem het werk doen.

Bedrijven en beheerders die terugschrikken voor de nieuwe wijze van beheer doordat ze vergaande investeringen hebben gedaan in het packagen van hun applicaties, stelt Wettlaufer gerust. "Die packages blijven waardevol. Met SMS 2012 zullen tools worden meegeleverd die de migratie regelen en die de packages omzetten naar de nieuwe manier van softwaredistributie en die helpen de bijbehorende regels en requirements te definiëren" aldus Wettlaufer.

Softwarewinkel

Om de beheerder te ontlasten biedt SCCM 2012 een aantal nieuwe mogelijkheden voor het uitleveren van software en het corrigeren van fouten in de configuratie. SCCM biedt bijvoorbeeld een webportal waar gebruikers zelf software kunnen selecteren voor installatie. Bedrijven kunnen deze portal vullen met de eigen applicaties en die dan door de gebruikers laten installeren wanneer die daar behoefte aan heeft en over voldoende rechten beschikt. De webportal wordt makkelijk te doorzoeken en applicaties kunnen op categorie bij elkaar worden geplaatst.

SCCM 2012 helpt bovendien gebruikte applicaties te uniformeren. Installeert een gebruiker buiten de portal om een oudere versie van Adobe Reader, dan zal zonder dat de gebruiker dat merkt, de versie worden geïnstalleerd die in SCCM is vastgelegd. Updates zoals voor de virusscanner of voor bepaalde applicaties, kunnen als categorie eenmalig worden goedgekeurd en daarna automatisch uitgerold. Ook het handhaven van baselines wordt met SCCM 2012 vereenvoudigd. Wijzigingen in de configuratie worden automatisch gecontroleerd en zo nodig, weer in lijn met de baseline gebracht.

90 Procent minder bandbreedte voor SCCM

Ook de werking en architectuur van SCCM worden in de nieuwe versie aangepast. Volgens Wettlaufer vinden beheerders SCCM 2003 en ook 2007 lastig om te beheren en storingen op te lossen, iets wat niet meehelpt de gewenste vernieuwing in de wijze van beheren tot stand te brengen. Daarom dat er ook nadrukkelijk is gekeken naar het vereenvoudigen van SCCM en het minder complex en veeleisend te maken.

Volgens Wettlaufer zijn er enkele belangrijke veranderingen toegepast in de wijze waarop SCCM de data die het verzamelt, repliceert. SCCM 2012 gaat hiervoor BrancheCache gebruiken, de met Windows 7 en Server 2008 R2 geïntroduceerde techniek waarbij individuele systemen onderling informatie uitwisselen die anders van de fileserver of over een trage WAN-verbinding moeten worden gehaald. Volgens Wettlaufer kan hiermee tot 90 procent van de bandbreedte die SCCM zonder BrancheCache gebruikt, worden bespaard.

System Center Configuration Manager 2012 moet in 2011 uitkomen. Het product is momenteel nog in bèta maar anders dan veel bèta-software tegenwoordig, niet vrij verkrijgbaar. Bedrijven die al met de nieuwe System Center Configuration Manager aan de slag willen kunnen zich aanmelden voor het TAP-programma, deelname is afhankelijk van een beoordeling door Microsoft.

Bron: Techworld