Als je een nieuwe Galaxy S9 hebt, gebruik je waarschijnlijk Samsung's app Berichten als je een keer een sms'je verstuurt. Dit is de standaardapp in een Samsung-toestel voor deze functionaliteit en het is geïntegreerd in de skin Samsung Experience en werkt daarom samen met de andere apps van Samsung. Kortom, als je in het ecosysteem van Samsung zit, heb je goede argumenten om Berichten te gebruiken.

En door een bug die deze week bekend werd, heb je nu ook goede argumenten om hem niet te gebruiken. De app verstuurt volgens verschillende berichten bij sommige gebruikers foto's per MMS naar willekeurige contacten, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor heeft gegeven. Dat is een flink privacy-issue en heeft de potentie tot behoorlijk gênante momenten voor slachtoffers.

Het is niet duidelijk hoe omvangrijk het issue precies is, maar het incident is groot genoeg om deze Reddit-thread op te leveren met meer dan 300 reacties. Samsung onderzoekt de zaak en vraagt slachtoffers van het probleem contact op te nemen met het bedrijf. Maar tot er een fix is - of een uitleg waarom en wanneer dit probleem zich voordoet - zijn er drie dingen die je kunt doen en ten eerste is dat het intrekken van de machtiging voor toegang tot foto's.

1. Trek de opslagmachtiging in

Omdat Samsung Berichten foto's direct via de geïntegreerde functionaliteit aanspreekt, kun je de toegang bij de bron intrekken. Open de Instellingen en kies Apps > Berichten > Machtigingen en zet de machtiging voor Opslagruimte uit om te voorkomen dat de app toegang heeft tot je galerij. Zo kan de app geen foto's meer verzenden.

2. Kies een andere berichten-app

Je kunt Berichten niet van je telefoon verwijderen, omdat Samsung zijn hele Experience vast heeft gezet in het besturingssysteem. Maar je hoeft hem niet te gebruiken, er zijn voldoende andere opties in Google Play, zoals Pulse, Chomp of Handcent, en nog een hoop andere. Maar een goede keus (en in ieder geval veilige) is Android Berichten van Google zelf.

Je downloadt hem hier uit Google Play en er is ook tegenwoordig een webinterface waardoor je sms'jes kunt versturen vanaf de pc. Om een alternatief als de standaard-sms-applicatie in te stellen, ga je weer naar Instellingen > Apps, tik op het tandwieltje rechtsboven en hier zie je een lijst van standaardapplicaties. Tik op Sms-app en in het venster dat vervolgens verschijnt de nieuwe app.

3. Haal foto's uit de Galerij

Het paardenmiddel. Hoewel we niet weten hoe Samsung Berichten precies de foto's aanspreekt, weten we 99,99 procent zeker dat het issue niet afkomstig is van Google Foto's. Als je de foto's eenmaal hebt overgebracht naar de cloudservers van Google, kun je ze allemaal verwijderen uit de lokale opslag om de toegang af te snijden.