"De tijd was er gewoon rijp voor", vertelt Simon Nicholson tegenover Techworld. "Tachtig procent van alle mobiele telefoons maakt inmiddels gebruik van Java. We hebben wereldwijd 1,2 miljard gebruikers."

Java Mobile Edition (ME) is Suns platform voor mobiele applicaties. Het bevat onder meer een gebruikersinterface, een veiligheidsmodel en een reeks netwerkprotocollen. Het platform heeft twee basisconfiguraties: de Connected Limited Device Configuration (CLDC) voor mobiele telefoons en pda's en de Connected Device Configuration (CDC) voor netwerkapparaten en servers.

Nicholson is bij Sun – als directeur Business Strategy & Development - verantwoordelijk voor Java ME. Hij hoopt dat de vrijgave van Java ME meer ontwikkelaars beweegt om mobiele applicaties te ontwikkelen.

"Een van de grootste uitdagingen voor ontwikkelaars is de interoperabiliteit. Mobiele apparaten hebben verschillende schermgrootten, draaien verschillende besturingssystemen en dus heb je verschillende versies van dezelfde applicatie nodig."

Voordelen

Nicolson ziet niet alleen voordelen voor ontwikkelaars, maar ook voor fabrikanten, operators en gebruikers van mobiele telefoons.

"Fabrikanten kunnen meer verfijning en complexiteit bieden. Als we allemaal geloven in de meerwaarde daarvan, dan drijft de markt deze ontwikkeling vanzelf verder. Oem's moeten echter meer werken aan hun r&d. Gemeenschappelijke codes, bijvoorbeeld, zijn van harte welkom."

Operators willen er zeker van zijn dat zij een consistent platform hebben, vervolgt Nicholson. "Als een applicatie niet werkt, wie belt de gebruiker dan? Juist, de helpdesk van de operator."

Ook voor de gebruiker valt er wat te halen. "Die krijgt meer en meer mogelijkheden op zijn pda of mobiele telefoon", stelt Nicholson.

GPL

Suns mobiele (ME) en standaard (SE) versie van het Java-platform zijn vanaf maandag volledig open-source. Beide varianten worden aangeboden onder de GNU General Public License (GPL).

De veiligheid en interoperabiliteit blijven altijd gewaarborgd, verzekert Nicholson. "We geven de taal en het ontwikkelproces vrij, níet de specificaties." Bron: Techworld