Nu is Apple in Amerika al bestellingen aan het opnemen voor de iPad, in afwachting van de modellen met alleen WiFi die op 3 april moeten verschijnen. Dus begint het bedrijf eindelijk wat details in te kleuren. Natuurlijk hebben ze niet teruggebeld, zoals ik had gevraagd, maar de details verschijnen bijna onopgemerkt op de website.

Dus hier zijn de antwoorden die verschijnen op een aantal vragen die Apple voorheen niet wilde beantwoorden:

Ondersteuning van Microsoft Exchange: Ja, de iPad zal werken met Exchange voor e-mail, net als de iPhone en iPod Touch. Waarschijnlijk zal de iPad, net als de iPhone en iPod Touch ook de contacten en agenda synchroniseren met Exchange, zodat je daar iTunes niet voor nodig hebt. Ik zeg “waarschijnlijk”, omdat de website van Apple daar geen uitsluitsel over geeft.

Het opslaan in Microsoft Word formaat: Ja, voor 10 dollar krijg je de iWork Pages app voor de iPad, en die maakt het mogelijk om documenten op te slaan als Word document. Aanvankelijk zei Apple dat optionele iWork apps (Pages voor documenten, Numbers voor spreadsheets en Keynot voor presentaties) alleen Office documenten konden importeren en dat je er alleen in het eigen formaat en in PDF mee kon opslaan. Nu vermeldt de website het Word formaat als een van de formaten die kunnen worden aangemaakt en die kunnen worden toegevoegd aan e-mails die je vanuit de iWork Pages app kunt versturen. Maar de website vertelt niet dat je vanuit Numbers of Keynote documenten kunt opslaan in Excel of PowerPoint formaten. Bij die apps worden alleen de eigen formaten vermeld, dus zullen gebruikers voor het werken met Office documenten misschien toch moeten vertrouwen op apps van derden, zoals Documents to Go of Quickoffice.

Deze twee onthullingen maken de iPad weer iets geschikter als lichtgewicht zakelijk apparaat als je op weg bent. Maar er is nog steeds te veel onduidelijk, zodat ik niemand aan kan raden om nu al een iPad te bestellen. Daarvoor moet je eerst zeker weten of het apparaat tenminste dezelfde mogelijkheden heeft van de iPhone of de iPod Touch.

Nu we toch bezig zijn, kunnen we nog wat andere kleinigheden vermelden die de laatste dagen duidelijk zijn geworden:

- Het ics uitnodigingsformaat ontbreekt nog steeds op de lijst van bestandsformaten die ondersteund worden voor e-mail op de iPad. Als je een uitnodiging krijgt in dit standaardformaat, dan kun je die niet openen en accepteren door erop te dubbelklikken, zoals je dat kunt op de meeste mailclients op Mac en Windows. Uitnodigingen die zijn gestuurd vanaf Exchange zul je waarschijnlijk wel kunnen openen en accepteren, net zoals op de iPhone en iPod Touch.

- De iPad zal het avi video formaat ondersteunen als het compatibel is met de Motion JPEG standaard. Dit is een nieuw bestandsformaat voor de mobiele apparaten van Apple, en kan de afspeelmogelijkheden uitbreiden buiten de QuickTime en MPEG-4 formaten die Apple tot nu toe heeft gebruikt.

Maar er zijn nog meer prangende vragen over de iPad, en daarover houdt Apple vooralsnog de kaken stijf op elkaar.

De mogelijkheid om documenten op te slaan en ze vrijelijk uit te wisselen met andere apparaten: De beschrijvingen van Apple wijzen er nog steeds op dat documenten opgeslagen worden binnen een afgeschermde ruimte op de iPad, wat betekent dat ze niet vrijelijk toegankelijk zijn met het traditionele folder systeem. In plaats daarvan lijkt het erop dat e-mail en misschien MobileMe en iTunes de enige manieren zijn om bestanden uit te wisselen. Misschien dat een van de vele file-sharing apps voor de iPhone geschikt wordt gemaakt voor de iPad, en misschien zal de iPhone Explorer utility werken op de iPad, waardoor je de bestanden direct kunt benaderen vanaf je Mac of pc.

Ondersteuning van beveiliging zoals VPN en configuratieprofielen: Apple zegt niets over de vraag of de iPad dezelfde beveiligings- en beheermogelijkheden krijgt als de iPhone en iPod Touch. Toch zijn deze mogelijkheden essentieel als het gaat om toegang tot veel bedrijfsnetwerken.

Ondersteuning voor videoconferencing: Hoewel de iPad geen webcam heeft, en zelfs geen gewone camera, is het toch mogelijk dat een fabrikant op de proppen komt met een apparaat dat je erop aan kunt sluiten. Maar als dat gebeurt, zal Apple er dan voor zorgen dat het werkt op de iPad? Apple heeft de hardware voor het opnemen van geluiden geblokkeerd voor vroegere generaties iPod Touch, dus wat dit betreft blijven we wantrouwig.

Uitbreiding van opslag: Weer horen we niets van Apple. Maar we weten wel dat de flash opslag van de iPhone en iPod Touch niet uitgebreid kan worden, dus waarschijnlijk geldt dat ook voor de iPad.

De mogelijkheid om meerdere apps tegelijk te draaien: Ook wat dit betreft blijft Apple stil, maar er is niets waaruit we kunnen afleiden dat de iPad meerdere apps tegelijk zal kunnen draaien. In plaats daarvan, zoals bij de iPhone en de iPod Touch, zal de iPad waarschijnlijk wisselen tussen de programma’s. Daarbij zal hun toestand worden opgeslagen, zodat ze verder kunnen gaan waar ze gebleven waren als je er bij terugkomt. Heel beperkt kunnen apps toch simultaan werken. Zo krijg je wel een waarschuwing dat er een afspraak nadert terwijl je muziek aan het luisteren bent.

Ondersteuning van Adobe Flash: Apple heeft zoveel gezegd dat het bedrijf niet van plan is om Flash op de iPad te ondersteunen, en ook niet op de iPhone of de iPod Touch. Steve Jobs heeft meerdere malen duidelijk gemaakt dat hij helemaal niet gediend is van de technologie van Adobe. Apple richt de aandacht meer op de ondersteuning in de iPad van HTML5 video en audio door Safari. Daarmee geeft Apple aan dat het meer vertrouwt op deze opkomende standaard dan op bedrijfseigen formaten als Flash en Silverlight van Microsoft.

Dus wat moeten mensen nu doen die geïnteresseerd zijn in de iPad als apparaat waarop ze zakelijk en plezier door elkaar kunnen halen. Die zitten nog steeds in een spagaat. Maar toch is het fijn om te weten dat je bij je Exchange e-mail zult kunnen en dat je iWork Pages kunt gebruiken om Word documenten te openen en op te slaan. Dat zijn toch de basismogelijkheden die minstens nodig zijn om de iPad nuttig te maken op korte zakenreisjes.

Bron: Techworld