Het antwoord op die vloedgolf is de laatste versie van Mozilla Thunderbird, de open source e-mail client van de makers van Firefox. Thunderbird doet vrijwel alles wat je ook kunt doen met Yahoo mail of Gmail (alleen heeft het geen Buzz networking tool), maar het laat je daarnaast ook toe om je mail op je eigen harde schijf te houden en onder je eigen controle.

Voor ik verder ga moet ik wel bekennen dat ik hou van open source, omdat het wordt gemaakt door een geweldige gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, en omdat het geen product is van een grote monolithisch bedrijf waarvan de naam begint met een ‘M’. Terwijl open source niet noodzakelijk gratis betekent, is Thunderbird dat wel, en het draait op Windows, Mac en Linux.

In dit artikel zal ik vertellen waarom ik denk dat Thunderbird een goede keuze is, maar ik moet ook zeggen wanneer het helemaal geen goede keus is. Thunderbird ondersteunt POP3 en IMAP, maar geen Microsoft Exchange. Dus als je werk Exchange vereist, dan is Thunderbird niets voor jou.

Lichtgewicht

Nadat er meer dan een jaar aan is gewerkt, is versie 3 een paar maanden geleden uitgekomen met een groot aantal nieuwe features en een beter, meer gestroomlijnd uiterlijk. Het eerste wat opvalt is dat Thunderbird snel gedownload en geïnstalleerd is. Dat komt doordat het vrij slanke code is, zeker als je het vergelijkt met het vette Outlook e-mailprogramma van Microsoft.

Het volgende dat opvalt is dat Thunderbird meer dan ooit op Firefox lijkt. De ontwikkelaars hebben de tabs toegevoegd aan de interface. Klik op een e-mail in een van je mailboxes, en het opent in een tab. Dat is een verbetering die het makkelijker maakt om bij te houden wat je aan het doen bent. Om de een of andere reden verschijnen e-mails die je aan het schrijven bent wel alleen op de onderste balk van de desktop, en niet in een tab. Dat is nog een verbeterpuntje.

Naald gevonden

Als het aankomt op het organiseren en zoeken in e-mails, dan staat Thunderbird echt zijn mannetje. Daarbij moet je bedenken dat je meerdere e-mail accounts in Thunderbird kunt zetten. Ik gebruik bijvoorbeeld drie verschillende e-mailadressen, een Yahoo mailaccount, een ander van mijn werk en een account van mijn eigen domein. Mail van al deze accounts krijg ik te zien in de folders van elk account. Het kan niet simpeler.

Hier moet worden opgemerkt dat je ook meerdere accounts kunt maken in Gmail. Maar de interface van Thunderbird wint het duidelijk. Onder andere doordat je ook alle Gmail accounts kunt laten inlopen.

Als je je mail eenmaal binnen hebt, is het makkelijk om de gebruikelijke geneste folders aan te maken en mails naar de juiste plaats te slepen. Ik begrijp niet waarom Gmail het label gebruikt. Wat mij betreft is dat verwarrend, en het haalt het niet bij de folders, als je binnen een oogopslag je mail wilt overzien.

In Yahoo mail kun je wel folders aanmaken, maar die interface zit vol met toevoegingen en tools voor chat en IM. Bovendien heb je geen sleur en pleur.

Folders zijn nuttig, maar tot nu toe was zoeken naar mailtjes in Thunderbird vrij moeilijk, omdat iedere folder apart doorzocht moest worden. Maar Thunderbird 3 heeft de global search toegevoegd, samen met een mooie verzameling aan filters.

De resultaten krijg je te zien in een aparte tab, en geven je verschillende nuttige interpretaties van de resultaten. Een aantal gebruikers van de Mozilla forums melden wel dat global search erg traag is als je folders erg groot zijn. Als dat het geval is, dan kan het makkelijk worden afgezet.

Attachment

Een andere feature die ik erg goed vind, is de attachment-herinnering. Hoe vaak komt het niet voor dat je een e-mail stuurt naar iemand, die dan iets antwoordt als: “Bedankt voor het bericht, maar waar is de attachment die je mee zou sturen?” Als er nu iets als ‘attachment’ in de tekst staat, dan krijg je een melding dat je er geen hebt toegevoegd.

Maar waar het werkelijk om gaat is dat Thunderbird snel is en makkelijk in het gebruik. En het is veel beter in het beheren van je mail dan de spullen die Yahoo of Google te bieden hebben.

Bron: Techworld