Als je zo'n persoon bent die altijd gevraagd wordt door mensen voor hulp met Android, zijn een paar tools belangrijk om snel een diagnose te kunnen stellen. Datagebruik per app, geheugengebruik van het apparaat of de accustatus geven bijvoorbeeld veel waardevolle informatie om te achterhalen wat de oorzaak is van een issue.

Boosdoeners achterhalen

In het overzicht onder Accu zie je snel welke app of welk proces meer van de beschikbare accuduur opsnoept dan de bedoeling is. Als een apparaat opeens een stuk minder lang op een lading doet, is dit de eerste plek om te bekijken om te zien waar de energie door wordt gebruikt, zodat je kunt bepalen wat je kunt doen om het op te lossen.

Ik kwam dit issue deze week tegen op de telefoon van mijn vrouw, die meldde dat tegen de lunch de accu bijna leeg was zonder aanwijsbare oorzaak. Het was niet bepaald een oud apparaat - een eerste generatie Pixel - dus ik vermoedde dat een nieuw geïnstalleerde app het probleem was, vooral gezien de toegenomen achtergrondactiviteit.

Opsplitsing verdwenen

Maar toen ik naar het Accu-menu stapte in de instellingen, merkte ik voor het eerst in de praktijk dat de opsplitsing energieverbruik per app niet meer aanwezig is in de nieuwe versie Android 9 (Pie). Dit had ik maanden geleden al eens vernomen, maar zoals met zoveel dingen had dit feitje plaatsgemaakt voor andere informatie. Wat nu?

Gelukkig is het geen ingewikkelde zaak. Deze opsplitsing is er nog wel, maar staat wat dieper weggestopt. Maak een mentale aantekening voor de toekomst dat je deze optie op een andere plek kunt vinden. Ga als eerste naar het submenu Accu onder Instellingen en rechtsboven zie je dan drie stipjes die een sub-submenu aangeven.

Hier heb je min of meer dezelfde opties als voorheen. Je ziet hier welke apps energie verbruiken en kunt deze individueel aanpakken door bijvoorbeeld te verbieden dat het achtergrondgegevens gebruikt. Je ziet als je op een app tikt welke onderdeel zoveel energie verbruikt, bijvoorbeeld de actieve applicatie, of wanneer hij op de achtergrond werkt.

Als je eenmaal weet welke app de boosdoener is, kun je naar het menu Apps om de individuele app aan te pakken, bijvoorbeeld door achtergrondactiviteit aan te passen - tenzij het zo'n vervelende app is die je die controle niet geeft - zodat je beperkt hoe ze op systeemniveau werken.

Dit deed ik met de telefoon van mijn vrouw, waar de boosdoener Instagram bleek die behoorlijk hard ververste op de achtergrond, zonder dat dit nu zoveel voordeel voor haar als gebruiker opleverde. Ze checkt de app af en toe, maar zit niet te springen om constante notificaties. En als Facebook-app is deze natuurlijk 98 procent troep zonder goede controle erover.

Met een paar tikken was ook Instagram ingeperkt om ervoor te zorgen dat ie niet meer zelf startte of actief was tenzij hij actief werd gebruikt. En opeens kon ze weer de hele dag met één acculading uit de voeten.