We kunnen daar heel kort over zijn, niets… het systeem zal gewoon blijven werken zoals het werkte voor het verstrijken van de deadline en dat is belangrijk om te onthouden, er zijn namelijk blijkbaar nog steeds mensen die denken dat op 14 januari 2020 Windows 7 niet meer start, dat is niet waar.

Zelfs Microsoft herinnert klanten dat Windows 7 blijft werken na het pensioen. “Als je Windows 7 blijft gebruiken na beëindiging van de ondersteuning, zal je pc blijven werken,” schrijft Microsoft in een blogpost.

Wat gebeurt er dan wel? De klantondersteuning wordt stopgezet. Je kan geen vragen meer stellen over het besturingssysteem en er zullen geen (beveiligings)updates uit komen. Het zou kunnen dat in het uitzonderlijke geval dat er zo’n groot beveiligingsissue uit komt dat Microsoft toch nog met een patch voorhanden komt, maar dat hoeft het bedrijf niet te doen dus reken daar niet op.

Wat gebeurt er met Office na het aflopen van Windows 7 ondersteuning?

Dat hangt af van welke versie van Office je gebruikt, Office 365, de versie die per abonnement wordt betaald - of het nu gaat om één versie, zoals in Office 365 Personal, of om duizenden versies, zoals in Office 365 Enterprise E5 - blijft beveiligingsupdates ontvangen voor niet-ondersteunde kopieën van Windows 7 tot januari 2023.

Dat is het goede nieuws. Het slechte? Office 365, waarvan het uitgangspunt een constante evolutie is, zal niet upgraden naar nieuwe functies of functionaliteit. De functionaliteit die is ingesteld, met andere woorden, zal niet worden uitgebreid.

De Office-versies die voor onbepaalde tijd worden verkocht, zoals Office 2010 of 2016 - zullen worden ondersteund via de standaard spanwijdte van elke suite. (Denk eraan: Office met een onbepaalde termijn, niet-abonnement Office, ontvangt alleen bugfixes, maar worden niet voorzien van updates of verbeteringen). Office 2010, bijvoorbeeld, wordt ondersteund tot 13 oktober 2020; Office 2013, tot 10 april 2023 en Office 2016 tot 14 oktober 2025.

De recentste suite met een licentie voor onbepaalde tijd, Office 2019, wordt alleen ondersteund op Windows 10.

Microsoft houdt echter wel een slag om de arm wat  Office-ondersteuning betreft. "Als het probleem het gevolg is van de combinatie van Office en een niet-ondersteund besturingssysteem, zal het probleem niet worden ondersteund," aldus het bedrijf.

De deadline van januari 2023 voor het einde van de beveiligingsupdates werd niet uit de lucht geplukt. Er werd voor gekozen omdat Microsoft op die manier Windows 7-patches zal leveren tegen betaling via de Extended Security Updates (ESU). Microsoft realiseerde zich dat als het ESU aan commerciële klanten verkocht, het ook Office moet blijven patchen.

 Hoe zit het met Internet Explorer?

In tegenstelling tot Office, zal Microsoft stoppen met het patchen van Internet Explorer 11 (IE11) op hetzelfde moment dat het de ondersteuning van Windows 7 stopt. Op 14 januari 2020 dus.

"Als onderdeel van Windows volgt Internet Explorer de levenscyclus van de ondersteuning van het Windows-besturingssysteem waarop het is geïnstalleerd," zegt Microsoft - en dat is altijd al zo geweest.

De enige manier om IE11 beveiligingsupdates in Windows 7 te blijven ontvangen is betalen voor Extended Security Updates (ESU).

Wat gebeurt er met de antivirus-software die we gebruiken?

Dat hangt af van het beleid en de praktijken van de antivirusverkoper.

Net als bij de pensionering van Windows XP in april 2014, verwachten we dat de meeste AV-makers nieuwe definitie-updates (de "vingerafdrukken" die nieuw ontdekte malware aan de scanner toevoegen) voor Windows 7 zullen blijven versturen, lang de beëindiging van de ondersteuning van het besturingssysteem. De drie jaar durende beschikbaarheid van Extended Security Updates (ESU) voor zakelijke klanten garandeert AV-leveranciers die zich op de zakelijke markt richten, dat de definitieversies van de software voorlopig nog wel zullen blijven komen.

AV-ondersteuning kan zich al snel beperken tot het uitgeven van definitie-updates, hoewel sommige leveranciers producten met nieuwe of verbeterde functies zullen blijven uitbrengen.

Symantec heeft Windows XP (gepensioneerd in april 2014) en Vista (april 2017) pas in juni 2018 verplaatst naar wat het noemt "Onderhoudsmodus". Vanaf die datum, zei Symantec, "Nieuwe productmogelijkheden, zullen niet langer worden geleverd." Maar de reeds geïnstalleerde software, "zal de nieuwste malware-definities blijven ontvangen", evenals "beveiligingsupdates en compatibiliteitsoplossingen".

Microsoft heeft nog niet gezegd wat het zal doen met Security Essentials, het gratis anti-malwareproduct voor Windows 7, maar het zal wel een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de beveiliging. Nogmaals, een blik op Windows XP is de moeite waard: Microsoft heeft meer dan een jaar na de pensionering van XP de definitie bijgewerkt.

Wat gebeurt er als we niet van Windows 7 af kunnen komen, maar geen opgepatchte PC's kunnen draaien?

Microsoft zal graag commerciële klanten, van de kleinste bedrijven tot de grootste ondernemingen, "Extended Security Updates" of ESU’s verkopen. Dit zijn beveiligingsupdates om "Kritische" en "Belangrijke" kwetsbaarheden te patchen tot half januari 2023.

De per-device abonnementen zullen worden verkocht in stappen van een jaar voor maximaal drie jaar, met prijzen voor grotere klanten die oplopen tot 350 dollar per pc voor alle drie de jaren. (De kosten voor kleinere bedrijven zullen pas op 1 december bekend worden gemaakt).

Hoewel Microsoft de ESU een "laatste redmiddel" voor Windows 7-klanten noemde, besteedde het een groot deel van deze "End of Support FAQ" aan het beschrijven van de dienst, het trekken van zijn grenzen en het verheerlijken van de voordelen. ESU is verreweg het transparantste beveiligingsconcept dat Microsoft na de pensionering heeft gelanceerd. Het bedrijf erkent dat veel bedrijven de deadline niet zullen halen en ziet dit als een oplossing als upgraden (nog) geen optie is.

De ESU heeft geen invloed op beveiligingsupdates voor Office 365 ProPlus op Windows 7. Zelfs Windows 7-pc's die niet door een ESU worden ondersteund, blijven patches voor Office 365 ProPlus ontvangen. Microsoft heeft dat duidelijk gemaakt in de FAQ: "Windows 7 ESU heeft geen invloed op de ondersteuning voor Office 365 ProPlus in Windows 7.”

Wat kan ik het beste doen om bij te blijven?

Gebruikers zullen moeten upgraden naar Windows 10, een nieuwe computer moeten aanschaffen met een moderner (nog ondersteund) besturingssysteem als Windows 10macOS of Linux of zelf een alternatief besturingssysteem moeten installeren zoals Linux.