True Tone is een feature die het omgevingslicht monitort en zowel de helderheid als de kleurtemperatuur van het scherm aanpast om het aan te passen op het licht in de omgeving zodat beelden er natuurlijker uit zien. Het is een subtiel effect, maar is rustiger voor ogen die lange tijd naar een oplichtend scherm staren.

Deze feature werd in 2016 geïntroduceerd op de 9.7 inch iPad Pro. Hij is ook toegevoegd aan alle iPhones sinds de iPhone 8, alle latere iPad Pro's en is zelfs overgestapt op Apple's desktop met alle MacBook Pros sinds 2018. Om True Tone in te schakelen op je iPhone of iPad ga je naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid en zet je het schuifje op groen.

Night Shift is op een aantal gebieden een voorloper van True Tone, aangezien het verscheen in iOS 9.3, maar vereist geen speciale sensoren of schermtypes. True Tone maakt de kleuren warmer in de meeste omgevingen en je kunt dat zien als een slimme variant van Night Shift. Maar Night Shift is een versie waar je meer controle hebt over de kleurtemperatuur.

Omdat NightShift geen speciale hardware vereist, in tegenstelling tot TrueTone, is het beschikbaar op een breder scala aan Apple-apparaten, namelijk:

 • iPhone 5s of later
 • iPad 5de gen of later
 • iPad Pros
 • iPad mini 2 of later
 • iPad Air
 • iPod Touch 6de gen
 • MacBook Air mid-2012 of later
 • MacBook Pro mid-2012 of later
 • MacBook 2015 of later
 • iMac eind 2012 of later
 • Mac Pro eind 2013 of later

Het idee van Night Shift is om de hoeveelheid blauw licht dat uit schermen komt te verlagen, omdat deze golflengte ervoor zorgt dat mensen moeilijker in slaap vallen. Het basisidee is dat licht dat lijkt op daglicht, blauw licht, je hersenen ervan overtuigt dat het nog dag is en je lichaam zich niet voorbereidt op slaap.

Night Shift is in vergelijking met True Tone een lompe tool. In plaats van het netjes aanpassen van de kleurbeleving op de omgeving, knalt Night Shift het blauwe licht naar een oranje toon op gezette tijden, als de avond valt tot aan de ochtend, waarna het weer automatisch uitschakelt. Night Shift kan op ingestelde tijden activeren, maar je kunt het ook automatisch koppelen aan zonsondergang, zodat die tijd zich weer aanpast.

Je kunt ook handmatige de kleurtemperatuur instellen met meer oranje en rode kleuren als je het blauwe licht wilt verminderen, maar dichterbij de originele beeldinstellingen wilt blijven en niet je hele scherm wilt onderdompelen in een oranje gloed.

Welke moet ik gebruiken?

Het simpele antwoord is dat als je iPhone ze allebei ondersteunt om ze ook allebei zou moeten gebruiken. Met True Tone zorg je ervoor dat je ogen minder vermoeid raken gedurende de dag, maar Night Shift kan een goede aanvulling zijn omdat het een specifiek doel dient: het verminderen van blauw licht in de avond.

Sommige mensen vinden de oranje gloed van Night Shift onprettig, maar het kan ook z'n voordelen hebben. Met de wat hardere instellingen kan Night Shift als een visuele herinnering dienen om aan te geven dat het tijd is om je toestel neer te leggen en je aan enkele avondrituelen begint om je voor te bereiden op een goede nachtrust. En dat is misschien wel een van de waardevolste instellingen van je iPhone.

Een video van zustersite Macworld over deze twee features: