Ik gebruik Firefox en Internet Explorer, en het zijn allebei boosdoeners: langzaamaan pikken ze processorkracht en geheugen in, tot het mijn werk in de weg gaat zitten. Dan moet ik ze sluiten en opnieuw starten voor ik weer kan beginnen. Klinkt dat een beetje bekend?

Maakt niet uit

Er zijn allerlei theorieën over welke browser beter en sneller is. Wie je als winnaar beschouwt hangt heel erg af van wie je gelooft. Maar persoonlijk zal het me een zorg zijn welke browser sneller is als hij net is opgestart. Het maakt niet uit welke ik kies, na een tijdje zit ik weer in hetzelfde bekende schuitje: Mijn browser en alles wat ik aan het doen ben op mijn computer wordt langzaam.

Het maakt geen verschil op welke manier een browser het RAM gebruikt. IE7 en Firefox gebruiken allebei een enkel proces, waarop meerdere tabs draaien (zoveel je maar wilt tot het bezwijkt onder de druk). Chrome en IE8 gebruiken meerdere processen. Die gebruiken meer RAM dan Firefox, maar ook al doet Firefox niets, dan nog vreet het steeds meer RAM. Je ziet het gewoon groeien en groeien. Dus heb ik besloten om een oplossing te vinden – maar gevonden heb ik er geen.

Volgende pagina: Oplossingen

Oplossingen

In mijn zoektocht naar een oplossing van dit probleem, ben ik de volgende oplossingen tegengekomen, waar ik overigens geen van allen tevreden mee ben:

Wissel van browser. Welke moet ik dan nemen? Internet Explorer 7/8, Firefox, Safari, Chrome, onder druk presteren ze allemaal slecht (hoewel de ene net wat slechter dan de andere). Na een crash van Firefox lijkt Chrome of IE sneller, maar dat komt alleen doordat je 50 tabs open had staan in Firefox toen het uiteindelijk bezweek, en je er nu maar een paar open hebt staan in die andere browser. Maar als je ze onder dezelfde druk zet, dan zal blijken ze allemaal tot op zeker hoogte teleur te stellen, als het gaat om processor- en geheugengebruik.

Verwijder of update je plug-ins. Een geheugenlek in een browser kun je niet zelf repareren, dat moeten de ontwikkelaars doen. Maar de oorzaak kan ook liggen bij je plug-ins, en dan kun je er wel wat aan doen. Je kunt de plugins die niet worden gebruikt verwijderen en je kunt ervoor zorgen dat je de nieuwste versies hebt van Flash en andere add-ons die belangrijk zijn voor de gebruikerservaring.

Sluit en start de browser. Dit is niet de beste oplossing, maar soms is het wel de enige manier om de browser tot de orde te roepen. De meeste browsers herstellen je tabs als je je browser moet sluiten of zelfs killen vanuit de Task Manager. Gebruikers denken misschien dat ze weer met hetzelfde probleem zullen zitten als ze alle tabs weer openen, maar het probleem zit niet alleen in het aantal tabs dat ze open hebben staan. Het gaat om het geheugengebruik dat oploopt zolang de tabs open staan.

Volgende pagina: Adviezen voor Firefox, IE en Chrome

Adviezen

Ik zou net zo goed kunnen adviseren om meer RAM bij te prikken, of om niet zoveel tabs te openen. Dat zijn ook geen echte oplossingen voor het onderliggende probleem. Dus wat kunnen we doen om deze trend tegen te gaan?

Chrome: Als je een Chrome browser opent en Shift+Esc drukt, dan zie je een speciale taskmanager voor Chrome. Je kunt de tab die zich misdraagt selecteren en uitschakelen (Task Manager vertelt je het geheugengebruik per tab). Je kunt ook klikken op Stats for Nerds, om nog wat meer statistieken te krijgen over je browsersessie.

Overigens zal binnenkort de Purge Memory knop verschijnen (nu al in Chromium), zodat je de tab niet hoeft te sluiten. Je kunt dan met een simpele klik geheugen vrijmaken.

Firefox: Er zijn een paar intrigerende opties voor het aanpassen van Firefox, waaronder het reduceren van sessiegeschiedenis, het reduceren van geheugengebruik terwijl het scherm is geminimaliseerd, capaciteit van de cache kan worden bevroren of zelfs helemaal worden uitgeschakeld, en het geheugen kan worden gecontroleerd. Het meeste hiervan kan worden geregeld door about:config te typen in de adresbalk en vervolgens de waarden aan te passen. Houd wel in gedachten dat het niet genoeg is om zomaar wat te spelen met de waarden. Je moet je ervan verzekeren dat de veranderingen de resultaten hebben die je wilt. Ze moeten ervoor zorgen dat er minder processorkracht en geheugen worden verbruikt. Je kunt ook overwegen om wat tools te downloaden die beloven je daarbij te helpen, zoals FireTune.

Internet Explorer: Je zou kunnen proberen om de No Add-ons modus van IE8 te draaien, om te kijken of dat het probleem van het RAM-zuigen verhelpt, waar IE zo bekend om staat. Het zou een add-on kunnen zijn die je RAM- en processorkracht oppeuzelt.

Ik heb nog veel meer advies gevonden voor het verhogen van de prestaties van je browser en het stelpen van het bloeden van processor en RAM. Een aantal daarvan klinkt als instructies voor een voodoo seance en zijn technisch niet erg geloofwaardig. Andere nodigen je uit om software te downloaden en te installeren – misschien werken die wel.

Aan de ontwikkelaars

Maar uiteindelijk moeten de ontwikkelaars dit probleem oplossen, zodat hun browsers niet meer interen op de bronnen van moderne en normaal gesproken snelle computers. Dat zou zeker welkom zijn als je door de langzame economie gedwongen wordt om zo lang mogelijk met je oude hardware te doen, maar wel de nieuwste browser hebt gedownload voor je (waarschijnlijk) XP machines. Het laatste wat je dan nodig hebt is een multitab geheugenvreter van een browser, productiviteit afsnoept van je mensen, doordat hij het werk ophoudt of zelfs crasht.

Bron: Techworld