We weten dat er nog steeds een hoop Office 2010-gebruikers moeten zijn. Slechts twee jaar geleden becijferde IT-marktvorser Spiceworks dat deze versie werd gebruikt binnen 83 procent van de onderzochte bedrijven. De meeste bedrijven hebben een mix van Office-versies draaien en Office 2007 was toen met 68 procent de een na populairste versie. De ondersteuning daarvoor was op dat moment al afgelopen.

Volgend jaar breekt dat moment aan voor Office 2010. De gegevens van Spiceworks zullen ongetwijfeld een forse verschuiving hebben doorgemaakt, gezien door de inspanningen van Microsoft de afgelopen twee jaar om gebruikers naar Office 365 te krijgen, maar het is waarschijnlijk dat Office 2010 nog steeds veel wordt gebruikt. Als je een van die gebruikers bent, heb je waarschijnlijk de pop-up gezien die waarschuwt dat er geen patches meer volgen en ondersteuning vervalt op 13 oktober 2020.

Het goede nieuws is dat er veel opties zijn en de meeste zijn redelijk geprijsd (en enkele non-Microsoft alternatieven zijn zelfs gratis). Het slechte nieuws is dat Microsoft steeds harder een abonnementenmodel stimuleert en dat het een kwestie van tijd is voordat lokale installaties volledig verdwijnen ten faveure van een cloudmodel met abonnement. In dit artikel nemen we de opties met je door.

Wat gebeurt er als ik Office 2010 blijf gebruiken?

Als je Office 2010 per se wilt blijven gebruiken, kan dat - als je bereid bent het verhoogde risico voor je omgeving te accepteren. Omdat Microsoft het niet langer ondersteunt om bugs en gaten te repareren, heb je een extra beveiligingslaag nodig. Daarnaast krijg je mogelijk te maken met incompatibiliteit wat betreft nieuwere programma's en bestandstypen. Maar houd er rekening mee dat je vanuit vrijwel alle Microsoft-producten kunt exporteren naar andere bestandsformaten.

Kan ik overstappen op Office 365 Online?

Office 365 Online is de gratis webgebaseerde versie van Office. Maar het is een beperkte versie met minder functionaliteiten dan het volledige Office 365. Dit is de optie voor studenten en nieuwe gebruikers die eerst een stukje willen proefrijden met de online versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Maar tenzij je alleen heel simpele dingen wilt, is dit waarschijnlijk niet de juiste optie voor een zakelijke omgeving.

Moet ik upgraden naar een Office 365-abonnement?

Dat is een optie, maar daar betaal je wel voor. Voor thuisgebruik betaal je 99 euro per jaar voor Office 365 Home, die je kunt delen met meerdere gezinsleden. Office 365 Personal is voor één gebruiker en kost 69 euro per jaar. De thuisversies hebben een andere licentiestructuur dan zakelijke versies en richten zich op gezinnen of enkele gebruikers.

Wat zakelijke versies betreft: Office 365 Business Essentials kost 4,20 per gebruiker per maand en biedt enkel online versies. Office 356 Business 8,80 per gebruiker per maand en daarmee krijg je ook desktops-applicaties die verbinden met de cloudomgeving. Office 365 Business Premium, ten slotte, kost 10,50 per gebruiker per maand en biedt behalve verbinding met OneDrive ook Exchange, SharePoint en Teams. 

Kan ik upgraden naar Office 2019?

Ja, je kunt ook naar een nieuwe stand-alone versie overstappen, maar dat is dus steeds onaantrekkelijker aan het worden. Voor de eenmalige aankoop Office 2019 voor Thuisgebruik en Zelfstandigen betaal je 299 euro en Office Professional kost 579 euro. De stand-alone versie heeft een vaste prijs die na jaren pas relatief goedkoper is dan 365 - en het pakket heeft nog meer haken en ogen.

Zo krijgt de vaste versie geen nieuwe features, die gaan namelijk naar Office 365 en een eventuele volgende versie van de stand-alone Office. De functionaliteiten die beschikbaar zijn toen de versie in oktober vorig jaar uitkwam, zijn dezelfde functionaliteiten als vandaag en over vier jaar. Ook heeft het geen OneNote, SharePoint, Designer of InfoPath. Als er een nieuwe pc-versie verschijnt, zul je die moeten kopen voor deze nieuwe features,

Aanvullend wordt 2019 niet ondersteund voor Windows 7 (die je toch al niet bijna meer zou moeten gebruiken, want volgende maand vervalt de ondersteuning) en Windows 8.1. Voor mensen die netwerken gebruiken of software installeren op meerdere drives is er nog meer slecht nieuws: Office 2019 kan slechts op één systeemschijf worden geïnstalleerd (doorgaans C:\) en die locatie kan niet worden veranderd.

Maar wat wellicht het vervelendst is: je hebt internettoegang nodig voor installatie en gebruik van dit product, in tegenstelling tot Office 2019, dat offline te gebruiken is.

Wat zijn m'n alternatieven?

Als het Microsoft-verhaal je te ingewikkeld wordt of te prijzig is voor je budget, kun je uitwijken naar prima alternatieven, zoals Google's online-omgeving met Google Documenten en meer, of het uitstekende open source-pakket LibreOffice, die volledig compatibel is, dezelfde functionaliteiten heeft als de software van Microsoft en een vertrouwde interface heeft. Omdat deze (beide alternatieven zijn Nederlandstalig beschikbaar) gratis zijn, is er niets op tegen om ze even uit te proberen.

Lees ook: De beste (gratis) Office alternatieven