Process Explorer werkt op Windows XP en hoger en op Windows Server 2003 en hoger. Het toont een lijst van alle actieve processen en als je een proces selecteert krijg je in het onderste paneel te zien welke bestanden, DLL's en registersleutels het proces open heeft.

Van elk proces kun je ook een hoop eigenschappen opvragen. Zo krijg je bijvoorbeeld grafiekjes te zien van het processor-, geheugen- en I/O-verbruik van het afzonderlijke proces. Ook de permissies en omgevingsvariabelen zijn te inspecteren, evenals de threads die het programma gebruikt. De prioriteit van elk proces kan bovendien aangepast worden.

Process Explorer heeft een snelle zoekfunctie: vul hier een bestandsnaam of naam van een DLL in, en je krijgt onmiddellijk alle processen te zien die dit bestand open hebben. Tot slot kan Process Explorer tray-icoontjes van het processor-, geheugen- en I/O-verbruik tonen, waardoor je constant een overzicht hebt van de toestand van de computer, ook als Process Explorer geminimaliseerd is.

Bron: Techworld