Windows 10 is inmiddels 18 maanden op de markt en veel mensen hebben (sommigen wellicht onvrijwillig) inmiddels hun oude systeem bijgewerkt. Dat gaat vaak zonder problemen, maar er zijn genoeg die klagen dat het helemaal mis gaat. Daarom behandelen wij vandaag de meest voorkomende problemen en leggen wij uit hoe je die kan oplossen.

Dit artikel richt zich op twee groepen: Gebruikers die hun Windows 7 (of 8.1)-systeem hebben bijgewerkt en gebruikers die een oudere versie van Windows 10 (de November Update) hebben bijgewerkt naar de nieuwste versie (waarschijnlijk de Anniversary Update).

Beide groepen krijgen te maken met de zelfde obstakels en problemen, dezelfde foutcodes en vreemde problemen. Alle oplossingen die wij hier noemen werken dus voor beide groepen.

Als allereerst

Als het upgraden niet lukt doe dan eerst deze simpele drie stappen voordat je het proces opnieuw start:

 • Schakel je antivirus en firewall uit, zelfs die van Microsoft
 • Ontkoppel onnodige USB-apparaten: drives, modems, dongles, broodroosters enzovoort
 • Herstart je computer

Het zal je verbazen hoe vaak een installatie/upgrade wel werkt na deze handelingen.

Op de volgende pagina: Als dat niet werkt

Start een probleemoplosser

Als je er niet achter kan komen wat er mis is met je machine, probeer dan een van Microsoft's downloadbare (of interne) probleemoplossers. Onze ervaring is dat ze niet altijd een oplossing bieden of de problemen tackelen, maar als het werkt, ben je snel klaar.

Ga naar de Windows Update Probleemoplosser en download de probleemoplosser voor jouw Windows-versie. Het gedownloade bestand heeft de naam latestwu.diagcab. Dubbelklik daarop en de probleemoplosser komt naar voren.

Klik op de "geavanceerd"-knop en klik op "uitvoeren als administrator" en de software zal enkele minuten je systeem scannen. Als er problemen worden gevonden, worden deze automatisch opgelost. Als je de resultaten van deze scan wilt zien, klik dan om de link om extra informatie te bekijken over de scan. Na het draaien van de probleemoplosser kan je de upgrade opnieuw uitvoeren.

Gooi tijdelijke bestanden weg

Als de probleemoplosser het probleem niet vindt, is er nog een andere simpele truc die je kan proberen. Soms kan de verborgen map (waar Windows 7 en Windows 10-upgrade-bestanden worden opgeslagen) corrupt zijn. Je kan het beste deze bestanden verwijderen en opnieuw laten downloaden:

 • Navigeer naar de C-schijf
 • Verborgen bestanden weergeven: Wij raden sowieso altijd aan bestandsextenties en verborgen bestanden zichtbaar te maken. Het kan je heel wat ellende en tijd besparen. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, is nu het uitgelezen moment om deze opties in te schalen. Klik op beeld en vink de optie "verborgen mappen en bestanden weergeven" aan. (En als je toch bezig bent, ook meteen de optie "bestandsextensies verbergen" uitvinken). Als je Windows 7 gebruikt navigeer dan naar Mapopties > beeld > geavanceerde opties en vink de optie "verborgen mappen en bestanden weergeven" aan en "bestandsextensies verbergen" uit.
 • Hernoem de map genaamd $Windows.~BT: Het maakt niet uit welke naam je deze map geeft.
 • Voer de update opnieuw uit: Als de update nu wel werkt kan je de hernoemde map verwijderen.
 • Soms werkt het verwijderen van de SoftwareDistribution-map ook. Als alles faalt kan je dat nog proberen door de Windows Update service uit te schakelen, de map te hernoemen en Windows Update te herstarten.

Op de volgende pagina: Productsleutels en gratis trucjes

Je hebt geen productsleutel nodig

Als je de bovenstaande melding tegenkomt. Klik gewoon op "Skip" of "Overslaan" en maak je geen zorgen. Ja, de "gratis" upgrade naar Windows 10 is vorig jaar al stopgezet en nee, de installer controleert dat verder niet. Windows 10 Upgrades van genuine Windows 7 en 8.1 zijn nog steeds gratis en Microsoft is ervan op de hoogte dat mensen trucjes gebruiken om hun oude systeem te upgraden, maar doet er niks aan. In de onderstaande artikelen kan je lezen hoe je de upgrades nog steeds gratis kan uitvoeren:

Trucs om gratis te upgraden naar Windows 10

en

Windows 10 upgrade nog steeds gratis

Als je upgrade van een "genuine" Windows 7 of 8.1 machine, klik dan op overslaan, later of volgende (afhangend van het dialoogvenster). Doe geen moeite te zoeken naar een Windows 10-sleutel. De kans is groot dat Windows herkent dat het fout zit en het besturingssysteem zal je niet meer lastigvallen met activatiemeldingen. Dat kan soms enkele dagen duren.

Als je een verse installatie van Windows 10 op je computer wilt zetten raden we je aan gebruik te maken van de trucs in de bovenstaande artikelen. Je hoeft dus niet per se eerst een oude versie van Windows te installeren.

Als dat allemaal niet lukt en je na een paar dagen nog steeds wordt geplaagd door activatiemeldingen, probeer het dan via de automatische telefoondienst van Microsoft of start een chatgesprek met een medewerker; navigeer naar deze pagina en klik op "Bel me terug" of "Chat".

Als je voor de automatische telefoonondersteuning gaat, start dan eerst de volgende applicatie: slui.exe 4 (vergeet de spatie niet)

Kies je land en je krijgt een gratis telefoonnummer en een gigantisch lange lijst van nummers genaamd de "installatie ID". Bel het nummer, vul het ID in en je krijgt een installatiesleutel terug. Schijf deze op, klik op volgende in het slui-dialoogvenster en vul de ontvangen code in. Windows is nu weer geactiveerd.

Als dat niet helpt, blijf dan aan de lijn. Op een gegeven moment krijg je een echt persoon aan de lijn en deze kan je helpen je Windows installatie te activeren. Zij zullen je ook helpen via de Media creation tool een bootable medium te maken en een schone installatie uit te voeren.

De installer hangt of de computer blijft herstarten

Koppel eerst alle hardware af die je niet nodig hebt, dat geldt ook voor externe schijven en randapparatuur als Wifi-dongels. Trek desnoods tijdelijk een netwerkkabel als je echt afhankelijk bent van het internet.

Zorg ervoor dat je de juiste upgrade hebt (32-bit voor 32-bit machines en 64-bit voor de meeste andere machines). Als je Windows 7 Starter, Home Basic of Home Premium hebt of Windows 8.1 (standard, wordt meestal ook Home genoemd), installeer dan ook Windows 10 Home. Als je Windows 7 Pro of Ultimate hebt of Windows 8.1 Pro of Pro for Students hebt, kan je gaan voor Windows 10 Pro. Als je met een enterprise versie van Windows 7 of 8.1 werkt, kan je niet gratis updaten en moet je kijken naar je Software Assurance license terms.

Probeer de upgrade nogmaals uit te voeren en verwijder of hernoem $Windows.~BT en probeer het nogmaals.

Als het probleem blijft bestaan, probeer dan een installatiemedium te maken via de media creation tool. Deze kan je hier downloaden.

Foutmelding/foutcode: 0x8007005 - 0x90002

De Windows 10 installer is niet erg duidelijk als het op foutmeldingen komt. De klassieker 80070005 foutmelding is al jarenlang een doorn in het oog van Windows-pechvogels. Het betekent dat de installer niet kan werken met een bestand dat het nodig heeft. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben: als je Windows bijwerkt vanaf versie 7 of 8.1 moet je er zeker van zijn dat je de nieuwste "Servicing stack update" hebt. Microsoft werkt de update-software regelmatig bij om de transitie naar Windows 10 makkelijker te maken.

Lees ook: Windows Update problemen? Microsoft heeft een oplossing Windows 10 wil niet updaten, wat nu? 20 reparatietips voor je overhoop gehaalde Windows 10 Als Windows 10 niet meer te redden is...

Error 0xC1900101

Hier kunnen we kort over zijn. Dit is een stuurprogrammafout of driver error. Microsoft heeft een mooi ondersteuningsartikel geschreven waarin het beschrijft hoe je je drivers kan vervangen (dit is niet altijd even makkelijk, maar kan er wel voor zorgen dat het upgraden goed verloopt).

Error 0x8019001, 0x80070002, 0x87E105DC

Lukt het upgraden nog steeds niet? Doorloop dan dit stappenplan:

 • Schakel alle antivirus en firewalls uit, ook die van Microsoft Zelf.
 • Gebruik Microsoft's nieuwe walktrough voor het repareren van de volgende foutcodes: 0x80073712, 0x800705B4, 0x80004005, 0x8024402F, 0x80070002, 0x80070643, 0x80070003, 0x8024200B, 0x80070422, en 0x80070020.
 • Herstart de Windows 10-installer (probeer het eens via Windows Update)
 • Als dat niet werkt schakel je antivirus en firewall weer in en volg de instructies van KB 947821 om DISM of de System Update Readiness Tool uit te voeren.
 • Schakel je antivirus en firewall weer uit en probeer Windows 10 opnieuw te installeren.

Als dat allemaal niet werkt probeer het dan nogmaals met de Media Creation Tool en voer een handmatige installatie uit. Dit gooit wel alles weg dat er op je pc staat, maar werkt meestal wel.

Als al deze opties nou niet werken, kijk dan eens of je je installatie kan repareren met de tools in dit artikel.

Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat jouw computer componenten heeft die niet worden ondersteund door Windows 10 (omdat er bijvoorbeeld geen drivers zijn voor deze hardware) Als dat het geval is, zal je de onderdelen moeten vervangen door hardware die wel wordt ondersteund, een nieuwe computer kopen of gaan voor een besturingssysteem die jouw hardware nog wel ondersteunt.

Lees dan eens: Linux distributies (voor N00bs)

Of

9 Minuscule besturingssystemen